Lucia Lauková Správy

V Nitre slávnostne otvoria mestský ovocný sad: Celkovo v ňom bude vyše 950 drevín

Pri slávnostnom otvorení nasadia do mestského sadu symbolicky sto jabloní a dve oskoruše. Výsadba má pokračovať na budúcoročnú jar.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre slávnostne otvoria mestský ovocný sad: Celkovo v ňom bude vyše 950 drevín
Zdroj: TASR

Mestský ovocný sad, o ktorom sa radnica zmieňovala v marci tohto roka, otvoria v nedeľu 28. októbra. Sad vznikne na nevyužívanom pozemku s výmerou 2,5 hektára v zadnej časti Agrokomplexu. Fungovať má v biorežime a ovocie si budú môcť Nitrania nazbierať prostredníctvom samozberu. Vstup do sadu je cez Výstavisko Agrokomplex, bránou B3 z Akademickej u­lice.

Slávnostné otvorenie

„Pri nedeľnom slávnostnom otvorení výsadby bude zasadených sto jabloní a dve oskoruše, ktoré majú symbolizovať dlhovekosť a budú na tomto mieste ešte mnoho desiatok rokov. Druhú etapu bude mesto realizovať na jar 2019,“ uvádza radnica na mestskom webe.

Slávnostné otvorenie sa začne o 13.00 hodine a prvých sto návštevníkov dostane spomienkové predmety s motívom ovocného sadu, s poradovým číslom výsadby stromu. „Občerstviť sa môžete ovocím a ovocnými šťavami. Jeseň zvýrazní vôňa pečených gaštanov, na ktoré sa tešia aj šašovia Čimbo a Dimbo, ktorí majú pripravené bláznivé vystúpenie pre najmenších,“ informuje radnica.

Stovky stromov

Celkovo má byť podľa radnice, vysadených vyše 950 ovocných drevín. "Z toho vyše 550 nízkomenných stromov jabloní, hrušiek, marhúľ, broskýň, sliviek, čerešní, višní, orechov, jedlých gaštanov a 3 oskoruše, pod ktorými budú piknikové stoly a sedenie. Výsadbu obohatí aj drobné ovocie, ako biele, červené a čierne ríbezle, egreše a lieskové orechy,“ píše sa na stránke mesta.

„Vznikne sad, ktorý v takejto forme nemá v strednej Európe obdobu. Cieľom tohto inovatívneho prístupu je vybudovať komplexný a funkčný systém mestskej krajiny, ktorý prináša množstvo výhod, vrátane budovania obývateľnejšieho a udržateľnejšieho prostredia,“ povedala pre mestský web rektorka SPU v Nitre Klaudia Halászová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM