Lucia Lauková Správy

V Nitre si vyše 80 mladých ľudí prevzalo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu

Do rozvojového programu, ktorý založil princ Philip, sa zapojili aj mladí ľudia zo Slovenska. Desiatky z nich získali hodnotné ocenenie.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre si vyše 80 mladých ľudí prevzalo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu
Zdroj: TASR

Viac ako 80 mladých ľudí vo veku 14 až 24 rokov z Trnavského, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja si v Nitre prevzalo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu.

Medzi ocenenými boli napríklad maturant Martin Majtán, ktorý založil a vedie vlastné voľnočasové centrum v Leopoldove. Študentka z Brezna Viktória Ivaničová zasa kompletne zmenila pustý školský dvor na útulný, zelený a reprezentatívny priestor pre celú školu. Majtán i Ivaničová sú dva príklady študentov, ktorí sa rozhodli aktívne prispieť k zmene, prekonali svoje limity a dosiahli svoje ciele, povedal riaditeľ Národnej agentúry Marián Zachar.

Program založil princ Philip

Rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom šancu rozvinúť svoje schopnosti a naplniť svoj potenciál, založil pred 60 rokmi manžel britskej kráľovnej princ Philip, ktorý je dodnes jeho patrónom. „Program rozvíja najmä charakterové vlastnosti a postoje ako vytrvalosť, zodpovednosť, cieľavedomosť či vnútornú motiváciu, ktoré pomáhajú mladým ľuďom v živote uspieť,“ skonštatoval Zachar. Ročne ho realizuje 1,3 milióna mladých ľudí v 140 krajinách sveta. Na Slovensku sa v tomto roku zapojilo viac ako 1200 účastníkov a takmer 150 škôl a organizácií.

Prevzali si ocenenia

V Nitrianskom kraji to bolo päť škôl a 52 účastníkov z Levíc, Nitry a Topoľčian. K dnešnému dňu (26.9.) sa program podarilo dokončiť prvým deviatim mladým ľuďom. Najväčší počet ocenených pochádza z Trnavského kraja, kde sa do programu zapojilo 117 účastníkov zo štyroch škôl v Trnave a Hlohovci. Program dokončilo prvých 53 mladých. V Banskobystrickom kraji sa do programu zapojilo 75 účastníkov z troch škôl, ocenenie si prevzalo 21 účastníkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM