Lucia Lauková Kultúra

V Nitre sa bude konať Festival Amatérskeho Divadla: Poskytne priestor umelcom

Pod Zoborom dostanú priestor amatérske filmové predstavenia. Diváci sa môžu tešiť na sedem inscenácií.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa bude konať Festival Amatérskeho Divadla: Poskytne priestor umelcom
Zdroj: TASR

Krajské osvetové stredisko v Nitre pripravuje Festival Amatérskeho Divadla (FAD). Uskutoční sa v dňoch od 24. do 26. marca tohto roka v kultúrnom dome v mestskej časti Nitry v Párovských Hájoch. Festival divadla mladých a dospelých divadiel poskytne otvorený festivalový priestor pre amatérske divadelné predstavenia rôznych žánrov a poetík, prezentáciu inscenácií pred verejnosťou, odbornú diskusiu, dialóg, podporu a rozvoj zručností v divadelnej tvorbe, informovala odborná pracovníčka pre divadlo z Krajského osvetového strediska v Nitre Silvia Bartáková. Hlavným partnerom festivalu je Fond na podporu umenia.

7 predstavení

Festivalovú prezentačnú časť bude tvoriť sedem divadelných inscenácií. Na podujatí sa stretnú nezávislí lektori a divadelní kritici Miroslav Dacho, Lenka Dzadíková, Martina Mašlárová, Katarína Hitzingerová, Gabriela Paschová a Marek Kościółek z poľského mesta Maszewo, režisér, lektor, vedúci divadla Teatr Krzyk. Práve toto alternatívne divadlo sa ako hosť festivalu predstaví hrou To face.

Sprievodný program

Počas festivalu sa uskutočnia dva divadelné workhopy. Hereckú dielňu pripravil Marek Kościółek, scénografický a vizuálny workshop Práca s objektom a materiálom bude viesť Gabriela Paschová, scénografka a kostýmová výtvarníčka. Neodmysliteľnou súčasťou festivalu sú konzultácie odborníkov s tvorcami divadelných predstavení.

Recenzie odborníkov

Krajské osvetové stredisko v Nitre môže na základe recenzií odborníkov odporučiť inscenácie na tematické prehliadky a postupové súťaže amatérskeho divadla na Scénu, Gorazdov Močenok, PAN, Festival Stanislava Chrena či Divadelná Chalúpka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM