Lucia Lauková Správy

V Nitre pribudla bronzová socha Svorada: Podľa LEGENDY mu pripisovali dva zázraky

Svorad je uctievaný ako patrón celej Nitrianskej diecézy. Spolu so svätým Benediktom sa po prvýkrát spomína v Maurovej legende z roku 1064 až 1070.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre pribudla bronzová socha Svorada: Podľa LEGENDY mu pripisovali dva zázraky
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič , Biskupstvo Nitra

V Nitre na Predmostí pribudla nová bronzová socha svätého pustovníka Andreja-Svorada, od roku 1739 patróna mesta. Sochu dalo zhotoviť Nitrianske biskupstvo na počesť svätca, ktorý je spolu so svätým Beňadikom aj hlavným patrónom Nitrianskej diecézy.

Dielo sochára Juraja Brišáka je osadené na skale v mieste, kde v minulosti stála socha svätého Jána Nepomuckého, informovalo Biskupstvo Nitra. V závere uplynulého týždňa ju požehnal biskup Viliam Judák.

Prečítajte si tiež

Pustovnícky život

Svorad pochádzal pravdepodobne z územia Poľska. Na Slovensko prišiel okolo roku 1020. Neďaleko Nitry, v benediktínskom kláštore svätého Hypolita na Zobore, ho prijal opát Filip, od ktorého dostal rehoľné meno Andrej.

Andrej-Svorad sa po istom čase spoločného života utiahol do samoty a viedol pustovnícky život, žil veľmi prísnym asketickým životom.

Zomrel okolo roku 1030. Jeho pozostatky sú uložené v nitrianskej Katedrále sv. Emeráma. Najväčšia časť relikvií je v Pálffiovom relikviári z roku 1674.

Legenda o zázrakoch

Podľa Maurovej legendy sú Svoradovi pripisované aj dva zázraky. „Prvý hovorí o zbojníkovi, ktorého kumpáni doniesli už mŕtveho do Ondrejovej cely. Keď ho chceli pochovať, zbojník náhle začal dýchať a ožil. Vzkriesený podľa legendy zanechal dovtedajší život a sľúbil, že už „nikdy z cely neodíde a bude navždy tam Bohu a svätému Svoradovi slúžiť“,“ stojí na stránke Turistického informačného centra nitra.eu.

Druhý zo zázrakov je priamo viazaný na mesto Nitra a Zoborský kláštor. V meste vraj obesili istého zločinca a keď sa už všetci domnievali, že je mŕtvy a odišli domov, mal byť údajne milosťou božou odviazaný a zašiel do kláštora za opátom Filipom.

Tomu tvrdil, že ho pustovník Svorad na šibenici svojimi rukami pridŕžal a neskôr odviazal a prepustil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

V NITRE POŽEHNALI SOCHU SV. ANDREJA-SVORADA, PATRÓNA MESTA Starobylé mesto Nitra má od 21. júla 2023 novú bronzovú...

Posted by Biskupstvo Nitra on Saturday, July 22, 2023
Nová bronzová socha Svorada v Nitre
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM