Aktualizované Správy

V Nitre otvoria veľké registračné centrum pre ľudí z Ukrajiny: Bude na Agrokomplexe

Pracovníci cudzineckej polície budú vybavovať registrácie občanov z Ukrajiny vo väčších priestoroch. Centrum otvoria v najbližších dňoch.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre otvoria veľké registračné centrum pre ľudí z Ukrajiny: Bude na Agrokomplexe
3
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

V Nitre sa pripravuje otvorenie veľkokapacitného registračného centra. Ako uviedla riaditeľka Oddelenia cudzineckej polície v Nitre Veronika Horváthová, slúžiť bude iba pre registráciu dočasného útočiska štátnych príslušníkov Ukrajiny a ich rodinných príslušníkov.

Nachádzať sa bude na Agrokomplexe v priestoroch Press centra. Výstavy to neovplyvní. „Registračné centrum sa totiž bude nachádzať mimo výstavného areálu,“ povedala Katarína Moravcová z Agrokomplexu.

Otvorené bude v pondelok 21. marca.

„Pracovisko bude na Akademickej 4, Nitra a otvorené bude v režime 24/7.,“ uviedla Horváthová.

„Oddelenie cudzineckej polície PZ Nitra ostáva so svojím stránkovým pracoviskom na adrese Kalvárska 2, Nitra, kde bude po rozhodnutí MV SR opäť spustené pre všetkých cudzincov, ktorý si legalizujú pobyt na území SR podľa zákona o pobyte cudzincov,“ dodala riaditeľka Oddelenia cudzineckej polície v Nitre.

Od 1. marca vybavila polícia takmer 40 000 žiadostí o dočasné útočisko na území Slovenskej republiky. Denne priemerne vydáva štatút dočasného útočiska 2 800 cudzincom. Skrátenie čakacích lehôt na pracoviskách nastalo po spustení elektronickej predregistrácie a QR kódu. Elektronický formulár si žiadateľ vyplní pred príchodom do veľkokapacitného centra alebo na oddelenie cudzineckej polície.

Na pracoviskách sa polícia usiluje zabezpečiť osoby ovládajúce ukrajinský jazyk. „Preto sme už na niektoré pracoviská zabezpečili aj tlmočníkov, s prekladaním pomáhajú aj študenti vysokých škôl a dobrovoľníci. Uvítame pomoc ďalších dobrovoľníkov s tlmočením,“ vyzvala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. V prípade záujmu sa môžu hlásiť na riaditeľstvách hraničnej a cudzineckej polície v Banskej Bystrici, Prešove a Bratislave, následne budú rozdelení na pracoviská, kde je ich pomoc potrebná.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Cudzinecká polícia v Nitre
3
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM