Správy

V Nitre môže vzniknúť bezpečnostné centrum: Poslanci schválili predaj pozemkov

Mesto predá pozemky pod od budúcim integrovaným bezpečnostným centrom. Vzniknúť by mohlo v jednej z mestských častí.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre môže vzniknúť bezpečnostné centrum: Poslanci schválili predaj pozemkov
Zdroj: Policajný zbor SR

Nitrianski poslanci na svojom októbrovom rokovaní rozhodli o predaji pozemku pod budúcim integrovaným bezpečnostným centrom (IBC). Štát ho chce postaviť na sídlisku Diely. Podľa poradcu ministra vnútra Petra Kovaříka má ísť o moderné technologické zariadenie, ktoré bude zahŕňať všetky bezpečnostné a záchranné zložky.

Aj v ďalších mestách

Ministerstvo vnútra v súčasnosti plánuje vybudovanie štyroch centier. Okrem Nitry majú vyrásť aj v Košiciach, v Banskej Bystrici a v Bratislave.

„Zmenu v oblasti krízového riadenia považujeme na ministerstve za kľúčovú. Celkovo sa plánuje vytvorenie ôsmich IBC, ale môže sa stať, že zastanú štyri,“ uviedol Kovařík. Ako vysvetlil, hlavnou úlohou centier má byť integrácia riadenie všetkých záchranných zložiek do jedného centra.

Prečítajte si tiež

„Tak zrýchlime reakčný čas záchranných jednotiek počas mimoriadnych situácií. Práve na toto potrebujeme mať IBC, ktoré zabezpečia, že záchranné zložky dokážu behom krátkeho času skoordinovať všetky svoje činnosti,“ povedal Kovařík.

Aj mestská polícia

Mesto Nitra predalo svoje pozemky pod IBC za 165-tisíc eur, čo je podľa mestských poslancov iba tretinová hodnota znaleckej ceny.

Viacerí preto žiadali, aby v novom centre mohlo bezodplatne sídliť aj operačné stredisko mestskej polície. Peter Fridmanský z krízového riadenia ministerstva vnútra uviedol, že s mestskou políciu sa v IBC počíta.

„Integrované bezpečnostné centrum bude vlastne pracovisko vybavené na monitorovanie bezpečnostnej situácie a riadenie síl a prostriedkov v rámci kraja. Našou snahou je preto vtiahnuť do riešenia tiesní aj zložky mestskej polície v krajských mestách. Preto IBC ponúka priestory aj pre mestské polície,“ vysvetlil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM