Aktualizované Správy

Rebríček najotvorenejších samospráv: Nitra si polepšila o 60 priečok!

Verejná kontrola je v roku 2022 najľahšia v Partizánskom. Výrazné zlepšenie nastalo podľa Transparency International Slovensko aj v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Rebríček najotvorenejších samospráv: Nitra si polepšila o 60 priečok!
Zdroj: Dnes24.sk

V poradí šiesty rebríček transparentnosti miest, ktorý už od roku 2010 zverejňuje Transparency International Slovensko, priniesol dosiaľ najlepšie výsledky v histórií meraní.

„Zlepšiť aspoň nepatrne sa v priebehu volebného obdobia dokázalo 74 zo stovky najväčších mestských samospráv. Ich priemerné skóre presiahlo 63%, čo je oproti roku 2018 nárast o 6 percentuálnych bodov,“ uvádza TIS s tým, že mestá v otvorenosti stále zaostávajú za župami, ktoré v májovom meraní dosiahli v priemere skóre 69%.

Prečítajte si tiež

Hodnotenie samospráv

Najviac bodov v hodnotení 109 indikátorov v 11 oblastiach získalo mesto Partizánske, ktoré sa umiestnilo na 1. priečke.

Nitre patrí 16. pozícia. Oproti poslednému hodnoteniu z roku 2018 ide o zlepšenie o 60 priečok.

Najviac bodov získala samospráva za prístup a zverejňovanie informácií. Naopak, najhoršie hodnotenie dostala Nitra v oblasti predaja a prenájmu majetku. Celé hodnotenie Nitry si môžete pozrieť TU!

„Toto sú výsledky našej tvrdej a poctivej práce,“ hovorí primátor mesta Nitra Marek Hattas. „Nitra bola dlhé roky označovaná za mesto korupcie a klientelizmu. Bolo neskutočnou hanbou, že naše milované mesto, matka slovenských miest, dostávala takéto prívlastky. Nám sa za necelé štyri roky podarilo Nitru vytiahnuť z dna a dostať ju medzi najlepšie mestá, pokiaľ ide o otvorenosť,“ dodáva primátor Hattas.

K hodnoteniu otvorenosti sa vyjadril aj prednosta mestského úradu v Nitre Martin Horák, ktorý neskrýval z tohto výsledku nadšenie. „Som nesmierne rád, že sa zmeny, ktoré sme na úrade zaviedli, odzrkadľujú v nezávislých hodnoteniach. V stredu v hodnotení Nadácie Zastavme korupciu, vo štvrtok v rebríčku Transparency International Slovensko. Poďakovanie patrí hlavne zamestnancom, ktorí tieto zmeny uviedli do života,“ uviedol Horák. Podľa neho je výsledok zároveň záväzkom na ďalšie zlepšovanie sa.

Čo hodnotia?

Rebríček transparentnosti nemeria úroveň služieb, efektívnosť hospodárenia ani korupciu. „Čím otvorenejšia je ale samospráva voči verejnej kontrole, tým ľahšie sa v nej dokážu obyvatelia na veciach verejných podieľať a upozorňovať aj na prípadné nedostatky a zlyhania. Kvalitu práce našich zástupcov v samosprávach dokážeme posúdiť len vtedy, ak sa kľúčové rozhodnutia nerobia skryté za dverami nedostupných kancelárií, ale pred očami verejnosti,“ vysvetľuje TIS.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM