Lucia Lauková Správy

V Nitre a okolí odchytili desiatky nutrií: Zabrali pasce s návnadou, FOTO

Pasce boli niekoľko dní umiestnené na brehoch rieky Nitry. Ochranárom sa podarilo odchytiť vyše 30 jedincov.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre a okolí odchytili desiatky nutrií: Zabrali pasce s návnadou, FOTO
6
Galéria
Zdroj: ŠOP SR

V Nitre a okolí odchytili vyše 30 nutrií riečnych. Odchyt koordinovala Chránená krajinná oblasť (CHKO) Ponitrie. Asistovali aj dobrovoľníci z radov študentov Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Fakulty prírodných vied a Ústavu vysokohorskej biológie Žilinskej univerzity.

„Nutria sa úspešne adaptovala na život v prostredí močiarov, vodných nádrží, rybníkov a riek, predovšetkým v centrálnej časti Žitného ostrova. Najväčšie škody spôsobuje najmä na Podunajsku a Záhorí. Pre človeka predstavuje zvýšené riziko prenosu črevných parazitov či bakteriálneho ochorenia,“ pripomína Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.

Prečítajte si tiež

Invázne nutrie odchytávali do pascí. „Cieľom akcie bolo overiť metodiku odchytu tohto druhu do živolovných pascí, eliminácia početnej populácie nutrie v intraviláne mesta Nitra a monitoring ich zdravotného stavu. Veľmi dôležité bude zamerať sa na osvetu ohľadom nevhodnosti prikrmovania nielen nutrie, ale aj ďalších voľne žijúcich živočíchov,“ konštatuje ŠOP SR.

Problém s výskytom nutrií riečnych evidujú ochranári aj v iných mestách na Slovensku. „V tejto súvislosti preto ŠOP SR neodporúča kontakt s týmto druhom živočícha a zároveň upozorňujeme na nevhodnosť prípadného kŕmenia alebo akúkoľvek starostlivosť o uvedený invázny druh,“ dodáva ŠOP SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Odchyt nutrií v Nitre
6
Galéria
Zdroj: ŠOP SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM