Lucia Lauková Správy

V Nitre a okolí je vyhlásená výstraha pred smogom: Platí až do odvolania

Mesto pod Zoborom čelí v týchto dňoch horšiemu ovzdušiu. Dôvodom sú vysoké emisie z vykurovania.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre a okolí je vyhlásená výstraha pred smogom: Platí až do odvolania
Zdroj: Dnes24.sk

Monitorovacia stanica SHMÚ na Štúrovej ulici zachytila zvýšené koncentrácie prachových častíc PM10. Smogová situácia bola vyhlásená pre Nitru a okolie v utorok 19. februára hodinu pred polnocou. Platí až do odvolania.

„Vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, možný vplyv priemyslu a dopravy,“ vysvetľuje príčiny smogovej situácie SHMÚ na svojej stránke.

Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno podľa meteorológov očakávať vysoké koncentrácie PM10 vo všetkých oblastiach v blízkosti, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10 ako napríklad lokálne kúreniská na pevné palivo či kotolne na pevné palivo.

„K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo – cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy,“ uvádza SHMÚ.

Aby ste sa zbytočne nevystavovali riziku, mali by ste obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností a obmedziť fyzickú námahu vonku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM