Hokej

V kabíne Nitry panuje výborná nálada: Pred čím varujú Milo s Gajdošom?

Hokejisti HC Košice a HK Nitra narazia na seba v play off slovenskej extraligy po deviatich rokoch. Ich predošlá konfrontácia vo vyraďovacej časti priniesla v roku 2014 majstrovský titul pre Košice.

Ilustračný obrázok k článku V kabíne Nitry panuje výborná nálada: Pred čím varujú Milo s Gajdošom?
Zdroj: Rastislav Búgel

Hokejisti HK Nitra vstúpia do štvrťfinálovej série play off Tipos extraligy s cieľom nadviazať na výkony z nedávnej série proti Popradu. V nej triumfovali 3:0 na zápasy po tom, čo súperovi dovolili streliť iba dva góly. Poctivá defenzíva bude podľa asistenta trénera Dušana Mila dôležitá aj proti Košiciam, chce však zvýšiť aj aktivitu v útoku.

Hviezdny Libor Kašík

Nitrania neboli v kvalifikácii play off proti Popradu favorit. Do vyraďovacej časti postúpili z posledného možného 10. miesta po tom, čo v záverečnom zápase základnej časti zaznamenali proti Liptovskému Mikulášu postupovú prehru 0:1. Ak by prehrali vyšším gólovým rozdielom, sezóna by sa pre nich skončila. Proti Popradu, ktorý bol po dlhodobej časti na 7. priečke, začali dvomi víťazstvami 2:1 na klzisku súpera.

Nádejne rozbehnutú sériu ukončili v najkratšom možnom čase domácim víťazstvom 2:0.

V troch zápasoch inkasovali iba dva góly, brankár Libor Kašík v nich dosiahol 98,21-percentnú úspešnosť zákrokov. „Keby sme ho mali vlani, vyhrali by sme titul,“ povedal v eufórii prezident nitrianskeho klubu Miroslav Kováčik.

Nitrania obsadili v sezóne 2021/22 druhé miesto, keď vo finále prehrali so Slovanom Bratislava. V základnej časti ročníka 2022/23 však zaostali za očakávaniami. Doplácali na zranenia a pred Vianocami absolvovali 13-zápasovú sériu prehier. Po nej sa tím, už pod vedením staronového trénera Antonína Stavjaňu, ktorý nahradil Normundsa Sejejsa, vzchopil.

Prečítajte si tiež

Výborná nálada

K prestížnemu víťazstvu v Kontinentálnom pohári pridal úspešný boj o záchranu a tesný postup do kvalifikácie play off. V nej sa tím prezentoval defenzívou, ktorá robila „kamzíkom“ problémy. Tú chcú zopakovať aj proti Košiciam, no Stavjaňov asistent Milo si uvedomoval, že pre úspech bude potrebné pridať v útoku: „Košice majú kvalitných útočníkov. Musíme byť aktívnejší v ofenzíve. Neviem, či bude na Košice stačiť iba defenzíva.“ V pomerne krátkom čase sa tím dostal z pásma zostupu do napokon úspešného boja o play off a následného štvrťfinále.

Výsledkový progres sa pozitívne podpísal na nálade v tíme. „V šatni je výborná nálada. Ešte v januári to s nami nevyzeralo dobre, no teraz sme v play off. Každý chce vyhrávať, aj my chceme postúpiť cez Košice. Ich sila je v ofenzíve, majú kvalitných a tvorivých útočníkov. Ak budeme obetavo plniť to, čo máme, myslím si, že to pôjde. Popri obrane však musíme zabrať aj v útoku. Sme v tempe, dúfam, že to bude naša výhoda,“ poznamenal obranca František Gajdoš, pre ktorého je prebiehajúca sezóna najvydarenejšia v doterajšej kariére. "Dôvera trénerov ma teší, chcem im ju vrátiť. Moje výkony môžu byť stále lepšie,“ uviedol Gajdoš.

A čo Marek Slovák?

„Sme v dobrej forme, máme dostatok kvality,“ povedal útočník Marek Slovák, ktorý verí, že domáce prostredie zaváži už v prvých dvoch zápasoch. „V závere základnej časti nás zdobili dobré presilovky i oslabenia a toto potrebujeme potvrdiť. Verím, že sa ukáže sila našich štyroch útokov. Ideálne by bolo zvládnuť už prvé dva domáce zápasy a v tomto smere sa spoliehame aj na našich fanúšikov. Dúfam, že príde veľa ľudí a tí nás potlačia k víťazstvám,“ poznamenal Slovák.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM