Lucia Lauková Správy

V centre mesta parkujeme od januára po novom: Pribudnúť by malo viac voľných plôch

Opatreniami, ktoré schválili poslanci ešte v decembri 2019, chce mesto zlepšiť možnosti parkovania v centre mesta. Od januára platia viaceré zmeny.

Ilustračný obrázok k článku V centre mesta parkujeme od januára po novom: Pribudnúť by malo viac voľných plôch
Zdroj: TASR

Prijaté zmeny sa týkajú len centra mesta. Radnica chce opatreniami pomôcť vodičom nájsť voľné miesta na krátkodobé parkovanie. Práve s tým je v centre mesta problém.

Niektoré autá podľa radnice blokujú parkovacie miesta v centre 8 až 9 hodín denne. Umožňovali to voľné parkovacie karty, s ktorými mohli za ročný poplatok parkovať hocikde v meste aj ľudia bez trvalého pobytu v Nitre.

„V minulosti ich mesto vydalo skoro 2700, pričom parkovacích miest bolo vyznačených iba 1902,“ prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek, s tým že vyše 1000 vydaných kariet bolo pre ľudí, ktorí neboli z Nitry. Okrem voľných kariet platili v Nitre aj zamestnanecké kar­ty.

Vydávanie voľných i zamestnaneckých kariet mesto od januára 2020 zrušilo. Zmena sa však neprejaví hneď. Voľné a zamestnanecké karty majú ročnú platnosť. Po dobu platnosti ich tak budú môcť ľudia ešte používať. „Zmeny v centre mesta by tak mohli vodiči vidieť až v druhej polovici decembra 2020,“ dodal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Nové parkovacie karty

Po novom sa budú vydávať tri druhy parkovacích kariet, rezidentská, abonentstká a pre ZŤP.

Rezidentská karta je pre človeka, ktorý má trvalý pobyt v Starom meste. Držiteľ karty ju bude môcť využívať na uliciach v blízkosti bydliska. „Na jednu domácnosť môžeme takémuto človeku vydať tri karty. S tým, že prvá karta stojí 10 eur, druhá 30 eur a tretia karta 100 eur,“ vysvetľuje hovorca mesta. Karta sa vzťahuje na ŠPZ každého auta.

Abonentská karta je určená napríklad pre nájomníkov v Starom meste, ktorí v Nitre nemajú trvalý pobyt. Na jeden byt môžu byť vydané maximálne dve karty s odlišnou cenou. „Za jednu zaplatíte 100 eur, za druhú 200 eur na rok,“ uviedol Tomáš Holúbek.

Výška parkovného

Ďalšou zásadnou zmenou je výška parkovaného. Od januára si za státie v centre priplatíme. V I. okruhu (užšie centrum) sa platí za prvú hodinu 0,50 eur a za každú ďalšiu 1,50 eur. V II. okruhu je cena za prvú hodinu tiež 0,50 eur a za každú ďalšiu 1 euro. Jednotné bude aj kupovanie lístka cez SMS. V budúcnosti sa dočkajú zmien aj parkovacie automaty.

„Všetky peniaze, ktoré sa vyzbierajú z parkovného, pôjdu do fondu mobility. Tieto peniaze sa použijú na zriaďovanie ďalších parkovísk, záchytných parkovísk, úpravu parkovísk či maľovanie čiar,“ ubezpečil hovorca mesta.

Prijatými opatreniami by sa mohlo uvoľniť minimálne 20 % parkovacích miest v centre mesta. Mesto spoplatnilo aj nové ulice. Pokiaľ však nie sú vyznačené, mesto nemôže vyberať poplatky za parkovanie. Do II. okruhu pribudli Jánošikova, Kalinčiakova a Kukučínova ulica.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM