Správy

V bývalých kasárňach v Nitre sa začali búracie práce: VIZUALIZÁCIE novej škôlky

Práce na stavenisku, kde má do roka vyrásť nová materská škola sú v plnom prúde. Na výstavbu získalo mesto dotáciu vyše 916 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku V bývalých kasárňach v Nitre sa začali búracie práce: VIZUALIZÁCIE novej škôlky
4
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Nová materská škola vyrastie na Dobšinského ulici v areáli kasární na Martinskom vrchu. Vznikne prestavbou existujúcej budovy a prístavbou. Jej kapacita bude 144 detí a šesť tried. Na stavenisku sa už pracuje.

„Začali sa už búracie práce pamiatkovo nechránených objektov. Čiže na stavenisku je tieto dni čulý stavebný ruch,“ prezradil Henrich Varga, poradca a odborný konzultant pre komunikáciu mesta Nitry.

Materskú školu postaví spoločnosť Inpek Holding, a. s., za 2,612 milióna eur s DPH. Ukončenie výstavby je naplánované na január budúceho roka. Mesto na jej výstavbu získalo dotáciu vo výške 916 000 eur z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Kapacity nestačili

Podľa informácie odboru školstva, mládeže a športu na nitrianskom mestskom úrade bolo v 26 materských školách v minulom roku zapísaných viac ako 2600 detí. Z kapacitných dôvodov nebolo možné umiestniť ďalších 150 detí. „Postupne sa počet neumiestnených detí znížil, pretože nie všetky zapísané deti do materských škôl aj nastúpili. Súčasná kapacita materských škôl však stále nestačí,“ potvrdili zamestnanci odboru školstva.

Nová materská škola by mala byť zameraná na rozvoj kreatívneho priemyslu, na výtvarné, hudobné a dramatické umenie, ale aj na umelecké, tradičné a ľudové remeslá.

Kreatívne centrum

Areál bývalých kasární získalo mesto Nitra do svojej správy rozhodnutím o delimitácii nadbytočného majetku Ministerstva obrany SR darovacou zmluvou v roku 2008. Vo vlastníctve mesta Nitra je v areáli kasární 34 budov a 109 stavebných objektov, ďalších 12 objektov je vo vlastníctve Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied. Výstavba materskej školy by mala byť prvou stavebnou aktivitou mesta v areáli kasární. Nasledovať by mala realizácia projektu kreatívneho centra, ktoré bude zamerané na odvetvia vyžadujúce si nápady a kreativitu.

Mesto plánuje podporovať aj vizuálne a scénické umenie, oblasti reklamy, marketingu, dizajnu, ale aj tradičnej, ľudovej a mestskej kultúry. Priestor dostanú talenty, neziskové organizácie, tretí sektor, univerzity a školy. Samozrejmosťou by mali byť služby otvoreného ateliéru a kreatívneho inkubátora.

V galérii si pozrite, ako by mala vyzerať materská škola v kasárňach na Martinskom vrchu!

Vizualizácie materskej školy v kasárňach na Martinskom vrchu
4
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM