Správy

Úrad otvorenie škôl v okrese Nitra neodporúča: Situácia je naďalej veľmi vážna

Rozhodnutie o otváraní škôl je na zriaďovateľovi. Čo si o návrate detí do škôl v okrese myslí Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre?

Ilustračný obrázok k článku Úrad otvorenie škôl v okrese Nitra neodporúča: Situácia je naďalej veľmi vážna
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V prípade, ak sa nezhorší epidemiologická situácia, chce mesto Nitra otvárať svoje materské školy od začiatku marca. Od 8. marca chce otvoriť aj prvý stupeň základných škôl v Nitre.

S otváraním škôl v Nitre však Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre nesúhlasí. Informovala nás o tom Alena Gregušová, hlavný radca oddelenia hygieny detí a mládeže RÚVZ v Nitre.

Úrad pripomína, že otváranie škôl je na individuálnom rozhodnutí zriaďovateľa a RÚVZ môže otvorenie, prípadne neotvorenie zariadení iba odporúčať.

Stanovisko úradu

„Stanovisko RÚVZ so sídlom v Nitre k otváraniu škôl a školských zariadení na území okresu zostáva nezmenené. Epidemiologická situácia v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 je naďalej veľmi vážna nielen v celej SR, ale aj na území okresu Nitra. V priebehu posledných troch týždňoch je situácia zo strany Inštitútu zdravotníckych analýz MZ SR hodnotená ako pomerne stabilizovaná s tendenciou k miernemu zhoršovaniu,“ konštatuje Alena Gregušová v stanovisku RÚVZ v Nitre.

Podľa RÚVZ v Nitre dochádza k zhoršovaniu niektorých vážnych ukazovateľov ako je počet hospitalizovaných pacientov i stále vysoký počet úmrtí.

„Mierne sa zvýšilo efektívne reprodukčné číslo, čo znamená, že epidémia je stále v raste, nie na ústupe. Naďalej zostáva vysoké premorenie britským variantom na území SR – stále na úrovni 72 %,“ pokračuje Gregušová.

Podľa úradu je preto nevyhnutné naďalej dodržiavať nastavené protiepidemické opatrenia a pokračovať v nich.

Otvoriť školy neodporúčajú

„Z uvedeného dôvodu RÚVZ so sídlom v Nitre naďalej neodporúča otváranie škôl a školských zariadení na území okresu Nitra, ktoré by znamenalo zásadné zvýšenie mobility vysokého počtu detí, žiakov a ich rodičov, ktoré by sa pravdepodobne v krátkom čase mohlo premietnuť do opätovného zhoršenia epidemiologickej situácie na jeho území,“ vysvetľuje Gregušová.

V prípade otvárania škôl bude regionálny úrad pokračovať v monitorovaní situácie a priebežne bude zabezpečovať všetky preventívne aj represívne protiepidemické opatrenia v školách, ktoré vzniknú v súvislosti s potvrdenými prípadmi nákazy v danom zariadení.

„To znamená, ak sa v niektorej škole, v triede vyskytne potvrdený prípad nákazy, bude RÚVZ vydávať rozhodnutie o nariadení zákazu prevádzky pre určenú triedu alebo školu z dôvodu zabezpečenia protiepidemických opatrení a nariadenia karanténnych opatrení u osôb v úzkom kontakte,“ dodala Alena Gregušová z RÚVZ v Nitre.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM