Správy

Otváranie škôl vidí mesto reálne: Ako to bude s testovaním detí?

Nitrianska radnica už avizovala, že chce otvárať brány svojich škôl. Čo bude vyžadovať?

Ilustračný obrázok k článku Otváranie škôl vidí mesto reálne: Ako to bude s testovaním detí?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Mesto Nitra sa rozhodlo, že od 1. marca otvorí svoje materské školy. Po prázdninách 8. marca chce otvoriť aj prvý stupeň základných škôl. Toto rozhodnutie avizovalo mesto ešte v piatok 19. februára. Platí to však len v prípade, ak sa nezhorší epidemiologická situácia.

O otváraní škôl nerozhodol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre, ale samospráva. „My sme samozrejme rokovali s RÚVZ Nitra a po konzultácii s hygienikmi sme sa dohodli na termíne otvorenia škôl,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Ako to bude prebiehať?

Pri plánovanom otváraní škôl na Slovensku hovoril minister školstva Branislav Gröhling o testovaní rodičov aj žiakov. Mesto Nitra si však takéto podmienky nekladie.

„Budeme vyžadovať čestné vyhlásenie rodičov, že sú bezinfekční. Toto je v nariadeniach. Deti testovať nebudeme,“ prezradil hovorca mesta.

Škola by teda nemala ani kontrolovať, či rodič má alebo nemá platný negatívny test na Covid-19. Učitelia však budú musieť mať negatívne testy, nakoľko ešte boli zaočkovaní len prvou dávkou vakcíny.

A čo rúška?

Ochranné rúška sa pre mnohé deti stali povinné ešte vlani na jeseň. Ako to bude teraz? Hovorca mesta Nitra potvrdil, že deti v materských školách nebudú musieť mať rúška, ale žiaci áno.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM