Lucia Lauková Správy

Unikátny projekt z Nitry: Plasty pred recykláciou vyčistia larvy muchy čiernej, FOTO

Larvy pomáhajú odstraňovať potravinový bioodpad z obalov pred recykláciou. Technológia sa už využíva vo veľkom reťazci na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny projekt z Nitry: Plasty pred recykláciou vyčistia larvy muchy čiernej, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Pred recykláciou je potrebné plastové obaly očistiť. Ich pranie by však bolo ekonomicky aj ekologicky náročné. Originálne riešenie ponúkla veda. Fólie a ďalšie plastové odpady znečistené potravinami čistia larvy muchy čiernej.

Unikátnu technológiu, prostredníctvom ktorej dokáže pomocou lariev muchy čiernej čistiť plasty a fólie od živočíšneho odpadu a pripraviť ich tak na recykláciu, vyvinula firma z Alekšiniec pri Nitre. Stojí za ňou vyštudovaný poľnohospodár Eduard Kolesár.

Prečítajte si tiež

Európsky patent

Myšlienku ako odstrániť zvyšky potravín z obalov naštartoval výskum, ktorý potvrdil, že larvy muchy čiernej sú schopné zlikvidovať kuchynský odpad.

Projekt už čaká na udelenie európskeho patentu. Spoločnosť, ktorá technológiu vyvinula, v súčasnosti spolupracuje pri odstraňovaní potravinového bioodpadu z plastov so známym reťazcom. Technológiu využíva vo všetkých svojich slovenských predajniach.

Larvy čistia plastový odpad zo všetkých 79 predajní známej obchodnej siete a ročne tak pripravia na recykláciu 1 500 ton plastového odpadu, ktorý by pravdepodobne skončil na skládke alebo v spaľovni. O nápad zo Slovenska majú záujem aj v iných krajinách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Plasty pred recykláciou vyčistia larvy muchy čiernej, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM