Lucia Lauková Správy

Unikátny Legiovlak sa zastaví aj v Nitre: Ponúkne pohľad do minulosti, FOTO

Na nitrianskej železničnej stanici zastaví historický Legiovlak. Pozrieť si ho budeme môcť úplne zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny Legiovlak sa zastaví aj v Nitre: Ponúkne pohľad do minulosti, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Unikátny Legiovlak je vernou replikou legionárskeho vlaku – ešalónu z obdobia rokov 1918–1920. Vlak je súčasťou projektu Legie 100, ktorý sa začal v roku 2014 pri príležitosti 100. výročia začiatkov boja československých légií za samostatný štát. Vlak križuje od mája 2015 celú Českú republiku a jeho cesta skončí až v roku 2020.

V Nitre bude vlak od 12. do 17. septembra. V týchto dňoch si ho budeme môcť pozrieť na Železničnej stanici v Nitre zadarmo v čase od 8. do 18.tej hodiny počas týždňa a cez víkend v čase od 9. do 19.tej hodiny.

Legiovlak tvorí 13 zrekonštru­ovaných vagónov, ktoré predstavujú vojenský ešalon. Týmito vlakmi sa desaťtisíce čs. legionárov prepravili v rokoch 1918–1920 naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále a prejazd si často museli vynútiť bojom s boľševikmi.

Súprava je zložená z vozňov poľnej pošty, teplušky, zdravotného, ​​filmového, veliteľského, štábneho, obrneného, ​​predajného, ​​krajčírskeho, kováčskeho (zrekonštruovaný na Slovensku), ubytovacieho a dvoch plošinových vozňov.

Vo všetkých vozidlách bude na návštevníkov čakať verná rekonštrukcia vybavenia, legionári v dobových uniformách, ale aj originálne exponáty a niekoľko stoviek fotografií na paneloch mapujúcich históriu čs. légií.

Hlavnou myšlienkou projektu je navrátiť do povedomia verejnosti odkaz zakladateľov moderného štátu, ako aj prínos generála Milana Rastislava Štefánika k vzniku a budovaniu československých lé­gií.

Fotky Legiovlaku si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Unikátny Legiovlak sa zastaví aj v Nitre: Ponúkne pohľad do minulosti, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM