Správy

UKF spustila zbierku pre ukrajinskú univerzitu: Potrebuje jedlo, lieky aj spacáky

Nitrianska UKF rozbehla humanitárnu zbierku pre partnerskú univerzitu v ukrajinskom Ľvove.

Ilustračný obrázok k článku UKF spustila zbierku pre ukrajinskú univerzitu: Potrebuje jedlo, lieky aj spacáky
Zdroj: Súkromná spojená škola, Poprad

Študenti a zamestnanci Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre pomôžu svojim partnerom na ukrajinskej univerzite v Ľvove. Z iniciatívy katedry kulturológie UKF sa v pondelok začala zbierka pre študentov ľvovskej Univerzity Ivana Franka.

Ťažká situácia

UKF spolupracuje s touto univerzitou od roku 2017. „Za posledné roky sme u nás prijímali jej pracovníkov a študentov. Naši kolegovia zasa cestovali k nim, za toto obdobie sa vytvorili úzke kolegiálne a priateľské vzťahy. Momentálne sú naši kolegovia a študenti v ohrození a hmotnej núdzi a potrebujú pomoc,“ informovala UKF.

Na základe komunikácie s prodekankou ľvovskej univerzity Tetianou Vlasevych UKF zistila, že časť ukrajinských študentov sa pre vojnu dostala do ťažkej situácie.

„Ide približne o stovku študentov, pričom ich počty rastú. Nemôžu odísť z Ľvova domov, pretože sa tam bojuje, chýbajú im finančné prostriedky a najmä materiálne veci, hlavne jedlo, hygienické potreby a ďalšie,“ uviedla UKF.

Prečítajte si tiež

Jedlo aj lieky

Ako pripomenuli organizátori zbierky, mesto Ľvov bolo napadnuté letecky i skupinami ruských diverzantov. Súčasne okrem toho prijíma utečencov z východných regiónov Ukrajiny.

„Je tam veľa ľudí v hmotnej núdzi. Aj počas noci z 3. na 4. marca bolo mesto raketovo ostreľované. Každý, kto chce prejaviť svoju solidaritu, môže pomôcť. Študenti akútne potrebujú jedlo, hygienické potreby, voľne dostupné lieky a zdravotnícke potreby, termo karimatky, spacie vaky i zápalky. Zbierka potrvá do 10. marca. Koncom týždňa bude vyzbieraná pomoc odvezená na poľsko-ukrajinskú hranicu, kde ju prevezme ukrajinská strana,“ informovala UKF.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM