Správy

Chcete žiť ako gróf? Historický kaštieľ na skok od Nitry je na predaj

Štát opäť predáva kaštieľ s parkom v obci Tajná, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Budova roky chátra. Zmení sa to?

Ilustračný obrázok k článku Chcete žiť ako gróf? Historický kaštieľ na skok od Nitry je na predaj
12
Galéria
Zdroj: MPSVR

Historický kaštieľ sa nachádza v obci Tajná, neďaleko mesta Vráble. Postaviť ho dal v roku 1840 Ján Tajnai. V súčasnosti má objekt v správe Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR).

Štát sa už niekoľko rokov snaží chátrajúcu budovu predať. „Záujmom MPSVR je uskutočniť predaj za najvyššiu možnú cenu, pričom príjmy z predaja nehnuteľností sú príjmom štátneho rozpočtu,“ informovali nás z tlačového odboru rezortu práce.

Za koľko sa predáva?

V národnej kultúrnej pamiatke sa kedysi nachádzala politická škola. Po jej zrušení tu až do roku 2009 fungoval detský domov. Odvtedy sa objekt nevyužíva.

V roku 2018 bol preto vyhlásený za prebytočný majetok. O osude kaštieľa môže rozhodnúť nový majiteľ. Ministerstvo kaštieľ predáva formou elektronickej aukcie za minimálne 1 010 000 eur.

„MPSVR tento nehnuteľný majetok ponúka na predaj formou elektronickej aukcie v súlade s postupom stanoveným zákonom. Minimálna požadovaná cena za túto nehnuteľnosť bola stanovená aktuálnym znaleckým posudkom v súlade so zákonom a usmernením MF, ktoré je zverejnené medzi metodickými usmerneniami na stránke registra ponúkaného majetku štátu (www.ropk.sk). Koniec lehoty na doručovanie ponúk je stanovený na 31.3.2022,“ uviedol tlačový odbor ministerstva.

Ako konštatuje rezort práce, ide o národnú kultúrnu pamiatku, ktorá si vyžaduje značné investície na rekonštrukciu.

Prečítajte si tiež

Dediči s modrou krvou

Pôvodným majiteľom kaštieľa koluje v žilách modrá krv. Vlastnili ho potomkovia grófa Šimona Révaya a Heleny Tajnai, ktorá ho zdedila po otcovej smrti. „Rod Révayovcov konkrétne Štefan bol v Tajnej až do roku 1945, keď opustili Tajnú a odišli do Maďarska,“ píše sa na stránke obce Tajná.

V roku 2009 sa v Tajnej dokonca stretli potomkovia posledného majiteľa, grófa Štefana Révaya. Rodina však o kaštieľ neprejavila záujem a ani sa nepokúšala o jeho prinavrátenie.

Celkovo sa už ministerstvo snažilo historický kaštieľ predať štyrikrát. Zakaždým neúspešne. „MPSVR v súlade so zákonom a s usmerneniami MF najprv ponúklo túto nehnuteľnosť na prevod správy ostatným správcom majetku štátu, ako aj Ministerstvu kultúry, pričom o túto nehnuteľnosť nemali záujem. MPSVR následne ponúkalo túto nehnuteľnosť na predaj zákonom ustanoveným spôsobom štyrikrát, a to formou vyhlásenia elektronickej aukcie,“ dodáva tlačový odbor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Historický kaštieľ v obci Tajná
12
Galéria
Zdroj: MPSVR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM