Lucia Lauková Správy

Ubytovacie zariadenia v Nitrianskom kraji získali dotácie: Rozdelia si 19-tisíc eur

Samospráva vyčlenila tento rok na podporu ubytovacích zariadení 45-tisíc eur. O dotáciu sa uchádzalo 20 žiadateľov.

Ilustračný obrázok k článku Ubytovacie zariadenia v Nitrianskom kraji získali dotácie: Rozdelia si 19-tisíc eur
Zdroj: TASR

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) udelí aj v tomto roku dotácie, určené na podporu certifikovaných ubytovacích zariadení. Kraj, rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, opäť neminie všetky financie, ktoré má na tento účel vyčlenené.

Vo svojom rozpočte má NSK schválených 45 000 eur, ktoré majú slúžiť na pomoc a podporu pre ubytovacie turistické zariadenia, ktoré získali certifikát kvality.

Schválené žiadosti

„V tomto roku Odbor cestovného ruchu Úradu NSK prijal 20 žiadostí, z ktorých 19 žiadostí splnilo podmienky stanovené všeobecne záväzným nariadením (VZN). Žiadatelia, ktorí podmienky splnili, požadovali dotácie v celkovej sume 18 995 eur,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Dotáciu do maximálnej výšky 1000 eur tak získajú všetky ubytovacie zariadenia, ktoré splnili podmienky VZN. Finančnú podporu využijú hotely, penzióny, ale aj chatové oblasti na zvyšovanie kvality svojich služieb a na ich rozširovanie, napríklad o požičovňu bicyklov, či na marketingové a informačné kampane.

Podpora cestovného ruchu na vidieku

NSK sa certifikáciou a hodnotením kvality ubytovacích zariadení na vidieku venuje od roku 2010, keď spolu s odborníkmi zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre začal s realizáciou projektu, ktorý rieši tento problém na území Nitrianskeho kraja. Konečným cieľom projektu bol návrh systému podpory vidieckeho cestovného ruchu. Samotné hodnotenie a certifikovanie ubytovacích zariadení sa začalo v roku 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM