Lucia Lauková Správy

Turbookružná križovatka z R1 do Nitry: Ministerstvo podalo projekt na životné prostredie

Rezort dopravy predložil projekt týkajúci sa prestavby napojenia R1 na Cabajskú cestu na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Prestavba je podľa vyjadrení ministerstva zrejme ešte ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Turbookružná križovatka z R1 do Nitry: Ministerstvo podalo projekt na životné prostredie
Zdroj: enviroportal.sk , TASR/Henrich Mišovič

Ministerstvo dopravy SR pripravuje prestavbu križovatky R1 Nitra – Juh a Cabajská. Súčasné riešenie je kapacitne nepostačujúce. V úseku sa tvoria kolóny a dochádza k nehodám.

Existujúcu neriadenú priesečnú križovatku by mala nahradiť veľká špirálovitá turbookružná križovatka. Zámer už rezort podal na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Prečítajte si tiež

Dopravný prieskum

„Hlavným účelom je vybudovanie kapacitne vyhovujúcej križovatky „Križovatka R1 Nitra, juh – Čermáň“ pre potreby súčasnej aj výhľadovej dopravy. Existujúca neriadená priesečná križovatka zásadne prispieva k vytváraniu kolón na výjazde z rýchlostnej cesty R1 a priamo ovplyvňuje dopravu na rýchlostnej ceste,“ uvádza rezort.

Z dopravného prieskumu podľa rezortu vyplynulo, že cesta II/562 je výrazne zaťažená a intenzita dopravy bude mať stúpajúci charakter. Turbookružná križovatka má štyri ramená a dva bypassy. „Bypassy sú navrhnuté na výjazde z a vjazde na križovatkové vetvy R1 Nitra juh na/z cesty II/562,“ stojí v predloženom zámere.

Kedy križovatku prebudujú?

Kedy k samotnej realizácii dôjde a koľko to bude stáť, je zatiaľ otázne. „Momentálne vzhľadom na dynamický vývoj cien na trhu nevieme predpokladať celkové náklady na výstavbu križovatky. Časový horizont realizácie závisí od dostupnosti finančných prostriedkov, ktoré nám budú pridelené zo strany Ministerstva financií SR,“ uviedla Miriama Švikruhová z Odboru komunikácie Ministerstva dopravy SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: enviroportal.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM