Správy

Tržnici plánujú vdýchnuť nový život: Mesto pokračuje v príprave jej revitalizácie

Mestská tržnica v Nitre by mala dostať nový šat. V pláne je vytvorenie priestoru s kaviarňami, galériami a kultúrnymi podujatiami.

Ilustračný obrázok k článku Tržnici plánujú vdýchnuť nový život: Mesto pokračuje v príprave jej revitalizácie
19
Galéria

Nitrianska radnica pokračuje v príprave rekonštrukcie mestskej tržnice. Objekt postavený v roku 1890 ako kasárne má aj v budúcnosti slúžiť ako trhovisko, magistrát sem však chce postupne priniesť aj ďalšie, predovšetkým kultúrne aktivity.

Mesto sa prípravou revitalizácie tržnice zaoberá už niekoľko rokov. Z tradičného trhoviska chce spraviť miesto, ktoré bude slúžiť nie len na predaj, ale aj ako kultúrny a spoločenský priestor s kaviarňami, galériami a kultúrnymi podujatiami. Ešte pred tým však bude nutné celý pamiatkovo chránený objekt zrekonštruovať.

Havarijný stav

Podľa radnice bude nutné pred obnovou fasád vyriešiť napríklad zavlhnutie objektu či rekonštrukciu kanalizácie.

„Potrebné bude vyriešiť aj odvody zrážkovej vody s prihliadnutím na pamiatkovú obnovu historicky hodnotných prvkov a sfunkčnenie pôvodných chrličov vody, ktoré stratili svoju funkciu počas rekonštrukcie v roku 1994,“ uviedol mestský úrad.

Magistrát upozornil aj na havarijný stav okien, ktoré bude potrebné vymeniť za repliky, prípadne sa vykoná ich umelecko-remeselná obnova podľa usmernení pamiatkarov.

Prečítajte si tiež

Trhy aj výstavy

„Do konca roka 2021 bude z celkového počtu 70 okien na druhom podlaží obnovených 14 kusov. Okrem toho je potrebné komplexné riešenie kotolne, elektroinštalácie a zdravotechniky. Súčasťou obnovy mestskej tržnice má byť aj odstránenie rôznych pútačov a ďalšieho vizuálneho smogu. Preto bude nutné vypracovanie nového orientačného systému, ktorý spojí celý komplex a tiež vytvorenie novej vizuálnej identity tržnice,“ informovala radnica.

V priestoroch objektu má sídliť aj klientske centrum prevádzkovateľa mestskej hromadnej dopravy a svoje kancelárie tu má mať tiež vznikajúce Kreatívne centrum Nitra.

„Mestská tržnica má okrem hospodárskej aj kultúrnu, spoločenskú a mestotvornú funkciu. Preto je cieľom revitalizácie tejto národnej kultúrnej pamiatky pridávanie nových funkcií, ako sú rôzne trhy, burzy, výstavy a kultúrne podujatia,“ pripomenul magistrát.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Mestská tržnica v Nitre
19
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM