Aktualizované Správy

Tri týždne celoplošného testovania: Kto v Nitre nepôjde na testy, nemôže do práce!

Opatrenia pre Nitriansky okres má prijať vláda na stredajšom (6. 1.) zasadnutí.

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Nasledujúce tri týždne počnúc pondelkom (11. 1.) by malo byť v Nitrianskom okrese povolené ísť do práce len s negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní.

Na tlačovom brífingu v Nitre o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO). Avizoval, že bude celoplošné testovanie. Opatrenia pre Nitriansky okres má prijať vláda na stredajšom (6. 1.) zasadnutí.

Sebecké nemocnice?

Podľa Matoviča je v Nitre pozitívny až približne každý desiaty človek, dôležité je preto, aby sa otestovali všetci obyvatelia. Za posledný týždeň odhalili testy na koronavírus 1,5 percenta pozitívnych Nitranov.

Situáciu v Nitre prirovnal k tej, aká bola Orave, avšak teraz horšiu o 50 percent. „Situácia, v ktorej sa nachádzajú ľudia v nitrianskom okrese, je katastrofálna,“ povedal Matovič s tým, že ho zaráža sebecký prístup súkromných nemocníc v okolí.

„Je ešte nebezpečnejšia, pretože na Orave čísla vrcholili a boli stabilizované. V okrese Nitra však dramaticky stúpa počet pozitívne testovaných ľudí,“ zdôraznil Matovič.

Podľa primátora Nitry Marka Hattasa (Za ľudí) mesto plošné testovanie s ďalšími obcami v nitrianskom okrese zvládne. Hattas zároveň vyzval zdravotníkov, aby sa prihlásili a s testovaním pomohli.

Prísnejší lockdown

Podľa jeho slov tak prichádzala do úvahy možnosť sprísniť lockdown a nepustiť ľudí do práce. „Takže by sme povedali napríklad firme Jaguar Land Rover, že od zajtra 4500 ľudí nepríde do práce a od zajtra sa nebudú zo Slovenska vyvážať autá. A takýchto firiem je tu veľa a hrozilo že desaťtisíce ľudí nebude môcť chodiť do práce. Lepším riešením je teda poctivé plošné testovanie a áno, nie celkom dobrovoľné,“ skonštatoval Matovič.

Podľa primátora Mareka Hattasa je potrebné pretestovať celý región. „Nejde tu len o mesto Nitra so 77-tisíc obyvateľmi, ale o celý okres so 166-tisíc obyvateľmi. Nebude to jednoduché, ale zvládneme to. Máme vynikajúcich starostov a ak pomôžu ľudia, dokážeme testovanie realizovať aj napriek extrémne krátkemu času na prípravu. Je to jediné rozumné riešenie, ktoré sa v tejto situácii naskytá. Máme k dispozícii 100-tisíc kvalitných testov a ďalšie ešte môžeme dostať, máme zabezpečené i ochranné pomôcky. V Nitre bude testovanie v piatok, sobotu, nedeľu a v obciach v sobotu a v nedeľu,“ povedal Hattas.

Na testovanie vyzval aj riaditeľ nitrianskej fakultnej nemocnice Milan Dubaj, podľa ktorého je situácia v tomto zdravotníckom zariadení často už za hranicou únosnosti.

Výzva na testovanie

„Počet covidových pacientov sa stále pohybuje okolo 200, ventilovaných je do dvadsať ľudí, denne je nad desať úmrtí. Denne vypadávajú ďalší pracovníci a stále je mimo práce 200 z nich. Už neviem, akým slovom by som mal vyjadriť obrovské vyčerpanie, fyzické aj psychické, týchto ľudí, ktorí toto denne znášajú. Ako vyjadriť obdiv k nim, že napriek všetkým okolnostiam do nemocnice stále prichádzajú. Čiarou, ktorá bola prekročená, je pre týchto ľudí zomretie jedného z nás. V posledných dňoch nám zomrel kolega urológ, zomrel nám pracovník covidového urgentu a bohužiaľ dnes nám zomrel kolega internista. To sú veci, ktoré veľmi ťažko znášam ja i kolektív tejto nemocnice,“ povedal Dubaj.

Lekár nitrianskej nemocnice a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský preto vyzval ľudí, aby čo najprísnejšie dodržiavali všetky nariadené hygienické opatrenia a prišli sa dať testovať.

„Tie opatrenia naozaj fungujú a naozaj zachraňujú životy. Treba obmedziť stretnutia na najmenšiu mieru, aby bolo v nemocniciach čo najmenej pacientov. Chcem poprosiť kolegov zo súkromných ambulancií, aby nám prišli pomôcť do nemocníc. Tretiu prosbu adresujem všetkým zdravotníkom, aby prišli pomôcť pri testovaní. Zo skúseností zo zamorených okresov vieme, že to pomáha,“ uviedol Visolajský.

Súvisiace články

V OBRAZOCH: Plošné testovanie v Nitre
44
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM