Lucia Lauková Správy

TIPY na víkend pod Zoborom: Posledné septembrové dni v Nitre budú festivalové

S mesiacom september sa v Nitre rozlúčime vo festivalom duchu. Začína sa totiž Divadelná Nitra aj Nitriansky vínny festival.

Ilustračný obrázok k článku TIPY na víkend pod Zoborom: Posledné septembrové dni v Nitre budú festivalové
Zdroj: TASR/Dnes24.sk

Temné kecy

28. septembra o 20.00 h, Nájomná jednotka 210

Známa klubová stand-up comedy show prichádza do Nitry v zostave Ivo „Ladižo“ Ladižinský, Jerry „Veľmajster“ Sabó, Fučo „Mariňák“ Rybička a Heňo Fačkovec. Vstupné 15 eur, VIP 20 eur.

Koncert Ondrej Zajac

28. septembra o 20.00 h, Trafačka

Najvýraznejšia postava slovenskej alternatívnej hudobnej scény. Žánrovo neuchopiteľný autor svojmu menu nerobí hanbu ani na povestných improvizovaných koncertoch, kde divák nikdy nevie, čo má očakávať. Vstupné 1 euro.

LA3NO CUBANO otvorenie festivalu

28. septembra od 18.00 do 18.30 h, Svätoplukovo námestie

Multižánrová slovenská kapela otvorí festival Divadelná Nitra 2018. Tešiť sa na zmes world music a slovenského folklóru môžete o 18.00 hodine na námestí pred divadlom.

Nitriansky vínny festival

28. a 29. septembra, nitrianske hradné pivnice

Počas týchto dní bude možnosť nahliadnuť do siedmich pivníc nachádzajúcich sa v areáli Nitrianskeho hradu. Až 40 vinárov z blízkeho i ďalekého okolia príde ponúknuť svoje vinárske produkty. Vinári z Portugalska, Maďarska či Talianska budú svoje lokálne vína ponúkať na Župnom námestí. „All inclusive“ systém – cena lístka zahŕňa 1 degustačnú vzorku z každej odrody od každého vinára.

Športová cesta nitrianskym parkom

29. septembra od 12.00 do 16.00 h (registrácia od 11.30 h), Mestský park na Sihoti

V sobotu 29. septembra od 11:30 do 16:00 bude prebiehať v nitrianskom parku na Sihoti akcia pod názvom Športová cesta Nitrianskym parkom. Ako rodina sa môžete zúčastniť a vyskúšať si rôzne zaujímavé jednoduché športové disciplíny, ako napríklad Pevnosť Boyard, štvorboj či chôdza po lane.

Súčasťou športovej cesty bude aj autogramiáda olympijských športovcov. Jednou z osobností, ktoré sa jej zúčastnia, bude aj slovenská reprezentantka v športovej streľbe a majsterka sveta Zuzana Rehák Štefečková.

Program na Zoborskom kláštore

29. septembra od 15.00 do 18.00 h, Zoborský kláštor

V rámci osláv Svetového dňa cestovného ruchu v Nitre sa bude konať program aj v areáli Zoborského kláštora. Súčasťou budú prehliadky ruín areálu Zoborského kláštora so sprievodcom „Pátrom Filipom“, historická dielňa, tvorivé dielničky pre deti, otvorenie lapidária archeologického náleziska. O 16.00 h bude nasledovať divadelné predstavenie v podaní Starého divadla Karola Spišáka v Nitre – Legenda o sv. Svoradovi a Benediktovi.

Koncert Kazík, Božanka, Jakubec a Vešicová

29. septembra o 18.00 h, Výstavisko Agrokomplex – vstup cez bránu B6

Pre milovníkov nestarnúcich šlágrov a melódií časov je pripravený koncert REPEŤÁKOV – Kazík, Božanka, Jakubec, Velšicová. Vstupné 8 eur (voľné sedenie).

Janíkovské matičné slávnosti

29. septembra o 16.00 h, Kultúrne centrum Janíkovce

Účinkujú deti z MŠ Janíkovce, folklórne a spevácke skupiny: Janíkovská studnička, Rocháň zo Sľažian, Senior – Matičiar, hostia z Osijeku, Chorvátsko. Vstup je voľný.

Basketbal BKM SPU Nitra – MBK Karlovka Bratislava

29. septembra o 18.00 h, Športová hala SPU, Čsl. armády

Nitrianski basketbalisti budú v sobotu potrebovať vašu podporu. O 18.00 hodine na domácej pôde vyzvú súpera z Karlovky Bratislava. Vstup na zápas je zdarma.

Nitrianska Biela noc

29. septembra od 18.00 h

Program bude pripravený na viacerých miestach v Nitre, ako je Staré divadlo, Nitrianska galéria ale aj pešia zóna. Chýbať nebude nočná prehliadka. O 19.00 hodine sa Biela noc premení na Balónový sprievod, ktorý povedie od Starého divadla Karola Spišáka cez pešiu zónu až na námestie.

Fitness Inspiration Day

30. septembra od 12.00 h, Mestská športová hala

V nedeľu si môžete zašportovať a zároveň aj inšpirovať. Do Nitry prídu hostia Fredy Ayisy (Slovakia) yoga creative, Zes Wally Diaz (Miami-USA) Zumba Fitness®, Izabela Kin Janda (Polsko) Master tréner Strong by Zumba, Zes Daniela Čavojec Česneková (Slovensko) Zumba Fitness ® a dobrú hudbu sa postarajú Dominika Titkova & Friends Latin Flavour Fitness Concert.

Piknik pri rukách

30. septembra od 15.00 do 17.00 h, Chrenová I, Nábrežie mládeže, trávnatá plocha medzi blokmi A a B

Piknikom pri rukách slávnostne vyvrcholí spoločný projekt ZUŠ j. Rosinského v Nitre a Mesta Nitry pod názvom „Bartfay medzi nami“, ktorý sa sústredil na záchranu troch sôch akad. sochára Tibora Bartfaya – Medený kvet, Siréna, Pocta hudbe/Ruky, ich obnovu a návrat do verejného priestoru ako súčasti kultúrneho dedičstva Nitry. Nanovo osadená socha „Pocta hudbe“, známa aj pod názvom „Ruky“, bude slávnostne odhalená na jej pôvodnom mieste – na sídlisku Chrenová I.

Koncert Drahomíra Matznerová (Česko)

30. septembra o 19.30 h, Katedrála – Bazilika sv. Emeráma

S mesiacom september končí v Nitre aj ďalší ročník Katedrálneho organového festivalu na Nitrianskom hrade. Rozlúčkový koncert bude v rukách českej organistky Drahomíry Matznerovej.

Komentované prehliadky na Zoborskom kláštore

29 a 30. septembra o 14.30 h, Zoborský kláštor

Cez víkend máte aj poslednú šancu využiť septembrovú ponuku bezplatných komentovaných prehliadok na Zoborskom kláštore. Na Zoborský kláštor každú sobotu a nedeľu v mesiaci september odchádza o 14.00 h zo Svätoplukovho námestia Turistický vláčik (veľký turistický okruh).

Hokejový zápas Nitra – Liptovský Mikuláš

30. septembra o 17.00 h, Zimný štadión Nitra Aréna

Na záver víkend sa môžu hokejoví fanúšikovia tešiť na domáci zápas. Nitra privíta pod Zoborom o 17.00 hodine Liptovský Mikuláš.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM