Lucia Lauková Rôzne

TIP na výlet: Spoznajte prírodu Zobora s výkladom archeológa

Festival Vysoké hory Nitra vytiahne aj tento rok návštevníkov do prírody. Tešiť sa môžete aj na výklad archeológa.

Ilustračný obrázok k článku TIP na výlet: Spoznajte prírodu Zobora s výkladom archeológa
7
Galéria
Zdroj: TASR

Súčasťou v poradí 14. ročníka festivalu Vysoké hory Nitra bude poznávací výlet v Zoborských vrchoch. Výlet bude obohatený o výklad archeológa Krajského pamiatkového úradu Nitra Petra Bistáka.

Podujatie sa bude konať v nedeľu 17. novembra. Záujemcovia sa stretnú o 9:15 pri liečebnom ústave. Ako pripomínajú organizátori na sociálnej sieti, výlet sa uskutoční len v prípade priaznivého počasia.

Trasa výletu

Trasa povedie od Špecializovanej nemocnice sv. Svorada Zobor, n.o. (Liečebný ústav Zobor) k hradisku Zobor. „Nasledovať bude prechod historickým náučným chodníkom Hradisko Zobor. Cestou späť sa zastavíme v areáli Zoborského kláštora,“ uvádzajú organizátori, s tým, že trasa je vhodná i pre rodičov s deťmi.

Archeológ Peter Bisták sa bude venovať témam ako hrady, hrádky a hradiská v pohorí Tribeč, diaľkový prieskum krajiny a jeho využitie v archeológii a ochrana archeologického dedičstva.

Dejiny Zoborského kláštora

To však nebude všetko. Člen organizačného tímu festivalu Vysoké hory Nitra, turistický sprievodca Peter Michalík porozpráva o Benediktínoch na Zobore, vzniku a dejinách Zoborského kláštora a predstaví aj virtuálnu realitu kláštora.

„Nedeľný výlet konajúci sa v tretí festivalový deň je súčasťou festivalu od r. 2013. Predchádzala mu myšlienka "vylákať“ návštevníkov festivalu z premietacej sály do prírody. Spolu s odborníkom na rôznu oblasť súvisiacu s prírodou nad Nitrou, na Zoborské vrchy, sa poprechádzame, urobíme niečo pre svoje zdravie a dozvieme sa veľa informácií z danej oblasti," píšu organizátori.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM