Lucia Lauková Kultúra

Tip na výlet: Pýchou neďalekej obce sú 2 kostoly, kaštieľ i bohatá história,FOTO

Neďaleká obec sa môže pochváliť až dvoma kostolmi a jedným kaštieľom. Zaujímavá je jej história, ktorá siaha až do praveku. Vďaka rozhľadni si môžete vychutnať krásu širokého okolia.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Pýchou neďalekej obce sú 2 kostoly, kaštieľ i bohatá história,FOTO
Zdroj: TASR

Približne 17 kilometrov vzdialená obec Nové Sady od mesta Nitra vás očarí svojou krásou a bohatou históriou. Obec sa rozkladá po obidvoch stranách potoka Radošinka. Nad údolím sa črtajú obrysy Považského Inovca a nechýba pohľad na Tribeč so Zoborom.

Územie obce Nové Sady má rozlohu 1748 ha. K obci patria časti Kotrbál, Ceroviny a Sila, ktorá je osídlená od praveku a písomne doložená ako Zyla z roku 1292. Z obdobia praveku je známy nález rondelu v časti Sila či kostrové nálezy tzv. lengyelskej kultúry s depotom kamenných perál. Nálezy keramiky potvrdzujú osídlenie obce a jej okolia aj v dobre rímskej a slovanskej. 13. augusta sa konajú v obci oslavy 860. výročia od prvej písomnej zmienky o Nových Sadoch. Z bohatej histórie sa zachovalo niekoľko stavieb, ktoré dominujú obci. Turistov láka aj rozhľadňa, ktorá ponúka výhľady do širokého okolia.

Renesančný kaštieľ rodiny Ghýczy

Nachádza sa v centre obce v areáli základnej školy. V prvej polovici 20. storočia bol najväčšou budovou, okolo ktorej sa sústreďoval život obce. Dnes je architektonickou kultúrnou pamiatkou s regionálnym významom. Pôvodne renesančný kaštieľ bol postavený na základoch stredovekého hrádku, spomínaného v roku 1550. Kaštieľ sa donedávna nachádzal v dezolátnom stave. V decembri 2010 sa začalo s jeho rekonštrukciou. V súčasnosti táto kultúrna pamiatka poskytuje možnosť uskutočňovania kultúrno-informačných činnosť.

Rímskokatolícky kostol sv. Štefana Kráľa

Stavba z roku 1909 je situovaná na kopci v časti Funcín na ľavej strane cesty do Sily. Klasicistická a neorománska stavba zaujme na prvý pohľad svojím netradičným stvárnením. V posledných rokoch prešiel kostol obnovou, čo ešte viac zvýraznilo jeho charakteristický vzhľad.

Tolerančný evanjelický a.v. kostol

Kostol bol postavený po vydaní tolerančného patentu Jozefom II. Posviacka sa konala v roku 1786. Niekoľko­násobne asanovaná veža bola k modlitebnici pristavaná až po roku 1787 na základe kráľovského nariadenia. Strecha bola opravená a pokrytá pozinkovaným plechom. Po oprave kostolu boli zakúpené dva zvony. Generálna prestavba kostola bola dokončená v roku 1962.

Socha Ježiša Krista

Postavená je na kopci pred katolíckym cintorínom a je dobre viditeľná z centrálnej časti obce. Na tomto mieste bol postavený v predreformačných časoch starý kresťanský kostol, používaný do roku 1840. Socha bola odhalená pri príležitosti kresťanského jubilea – milénia 30.9.2000.

15-metrová rozhľadňa

Rozhľadňa vysoká 15 metrov ponúka krásny výhľad na Malé Karpaty, Považský Inovec, Tribečské pohorie a Strážovské vrchy. Postavená je na hranici katastrov obcí Nové Sady, Čab a Šurianky. Jej výstavba bola umožnená vďaka projektu za takmer 30 000 eur, ktorý bol ukončený v roku 2014.

Tip na výlet: Pýchou neďalekej obce sú 2 kostoly, kaštieľ aj bohatá história,FOT
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM