Lucia Lauková Rôzne

TIETO miesta v Nitre filmári milujú: Natočené tu boli viaceré známe snímky

Nitra sa stala dejiskom viacerých populárnych filmových scén už mnohokrát. Pozrite sa, čo a kde sa v Nitre v priebehu rokov točilo.

Ilustračný obrázok k článku TIETO miesta v Nitre filmári milujú: Natočené tu boli viaceré známe snímky
Zdroj: Dnes24.sk

Dražovský kostolík, mestská časť Staré mesto, Chrenová, Zobor či Nitriansky hrad, na týchto lokalitách točilo už viacero filmárov. Medzi najznámejšie snímky patria film TACHO, rozprávka Láska na vlásku či Legena o lietajúcom Cypriánovi a najnovšie aj film ÚNOS.

Dražovský kostolík aj námestie

Neprehliadnuteľná bola Nitra najmä vo filme TACHO s Danielom Landom. Film sa točil v roku 2010 na viacerých lokalitách v Nitre. Hneď v úvode filmu rozoberajú svoj plán krádeže v kasíne Charlie a Dave na nitrianskom kúpalisku. V zábere sa ocitol aj vchod na oddelenie nitrianskej nemocnice, stará stodola viaceré ulice či čerpacia stanica.

Dej sa odohrával aj v nitrianskom hoteli Zlatý Kľúčik či v penzióne v Zbehoch. Vo filme nechýba Dražovský kostolík. Na Nitru si vo filme môžete vychutnať viacero záberov. Vo filme si dokonca zahral aj primátor Nitry, Jozef Dvonč, ktorý odštartoval Nitriansku rallye, ktorej „finish“ bol na Svätoplukovom námestí.

Princezná na Nitrianskom hrade

Nitriansky hrad i Dražovský kostolík boli v roku 2014 jednými z miest kde sa točila rozprávka Láska na vlásku s princeznou, ktorú hrala speváčka Celeste Buckingham.

Povesť o Corgoňovi

V roku 2001 vznikla rozprávka, ktorej príbeh sa odohráva v Nitre. Základným prvkom je povesť o soche Corgoňa – Juraja Kováča, ktorý pomohol odvrátiť jeden z nebezpečných tureckých nájazdov na Nitru v 17. storočí. Scény sa točili pri Dražovskom kostolíku na Pribinovom námestí a samozrejme v zábere nechýbala socha Corgoňa.

Stanica, Prior aj most

Nitra sa neraz mihla aj v Česko-slovenskej kinematografii. Rodinný film Okná dokorán z roku 1986 ukrýva zábery Nitry, v ktorých sa ocitol ešte vtedajší Prior na Štefánikovej triede či Chrenovský most ešte vo svojej pôvodnej podobe. V seriáli „Dobrí lidé ješte žijí“ z roku 1979 sa ocitla aj nitrianska železničná stanica. Rok pred tým sa v Nitre točil záber do filmu „Poéma o svedomí“ na Nábreží za hydrocentrálou. Tvorcovia krimi filmu z roku 1975 Šepkajúci fantóm si pre svoju filmovú scénu vybrali nitriansky zimný štadión.

Paneláky a univerzita

Nitru v roku 1963 zachytáva film s názvom Tvár v okne. Zábery sa točili pred bytovkou na Štúrovej, pred panelákom na Svetlej 5. Slovenská poľnohospodárska univerzita bola dejiskom viacerých scén vo filme Vreckári z roku 1967. Okrem exteriérov boli zachytené aj chodby či aula univerzity.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM