Správy

Testovanie odkrylo karty: V marginalizovaných skupinách zostáva vyššia pozitivita

Nitra má za sebou druhé kolo plošného testovania. Pozitivita na území mesta sa po týždni znížila na polovicu.

Ilustračný obrázok k článku Testovanie odkrylo karty: V marginalizovaných skupinách zostáva vyššia pozitivita
28
Galéria
Foto: Roman Oravec / Zdroj: Mesto Nitra

Nitriansky primátor Marek Hattas uvítal výsledky druhého kola plošného testovania na nový koronavírus. Pripomenul, že počas uplynulého víkendu prišlo na odberné miesta viac ako 40 000 ľudí. Predovšetkým však ocenil skutočnosť, že sa pozitivita na území mesta znížila oproti predchádzajúcemu týždňu o polovicu.

Primátor zároveň upozornil, že pomerene vysoké percento ľudí pozitívnych na ochorenie COVID-19 je stále v marginalizovaných skupinách obyvateľov.

V lokalitách Orechov dvor a Borová ulica s vyšším percentom rómskeho obyvateľstva presiahla pozitivita päť percent. „Som rád, že obyvatelia z týchto častí mesta chodili na testy a v porovnaní s novembrovým testovaním ich na odberné miesta prišlo podstatne viac. Vďaka, samozrejme, patrí aj terénnym sociálnym pracovníkom, ktorí s týmito komunitami pracujú,“ uviedol Hattas.

Ako pripomenul, mesto sa už pripravuje na tretie kolo plošného testovania, ktoré sa v Nitre bude konať opäť počas nasledujúceho víkendu. „Situácia v nitrianskej fakultnej nemocnici zostáva kritická, takže nezávisle od uznesenia vlády pripravujeme v meste ďalšie kolo. Máme dostatok zdravotníkov i administrátorov. Predpokladáme, že rozloženie a počet odberných miest zostane rovnaké a že testovanie bude plynulé, rovnako ako počas uplynulého víkendu,“ povedal Hattas.

K dispozícii bude opäť aj aplikácia TrustOne, ktorú si môže každý bezplatne stiahnuť do mobilného telefónu a vložiť do nej všetky potrebné údaje. Na odbernom mieste už potom administratívny pracovník iba naskenuje vygenerovaný QR kód a nemusí prácne opisovať údaje z občianskeho preukazu. Výsledok testu potom automaticky príde užívateľovi priamo do aplikácie. „Ak sa takto ušetrí čo i len minúta pri jednom človeku, tak pri tých viac ako 40 000 testoch sa to všetko spočíta a ušetria sa celé hodiny. Aj preto bolo testovanie v druhom kole oveľa plynulejšie a bez dlhých radov ako v prvom kole. Som rád, že sa zatiaľ podarilo zabezpečiť fungovanie aplikácie pomocou sponzorov,“ povedal Hattas.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery z 2. kola testovania v Nitre a okolí!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac informácií z Nitry a okolia

V OBRAZOCH: Druhé kolo plošného testovania v okrese Nitra
28
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM