Lucia Lauková Správy

Tanky, vojaci a strach v uliciach Nitry: Desivé spomienky na august 1968, FOTO

Kto zažil 21. august 1968, zrejme nikdy nezabudne. Čo sa dialo v Nitre pred 55 rokmi?

Ilustračný obrázok k článku Tanky, vojaci a strach v uliciach Nitry: Desivé spomienky na august 1968, FOTO
14
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Pred 55 rokmi vtrhli do Československa vojská Varšavskej zmluvy. Čo sa dialo v Nitre 21. augusta 1968 približujú dokumenty z archívu Ústavu pamäti národa. V správe o bezpečnostnej situácii sa uvádza, že Nitru obsadili maďarské motostrelecké a tankové jednotky, ktoré sa usídlili na Predmostí.

Vojaci obsadením križovatiek na čas zastavili aj premávku. „Mestom prechádzajú hliadkujúce tanky s vystrčenými palubnými zbraňami, ktoré prechádzajú bezúčelne mesto, aby podporili psychózu okupácie. Ľudia s okupantmi debatujú a vysvetľujú im, že sú u nás neprávom, že nie sú u nás vítaní a stojíme verne za Dubčekom,“ písalo sa v správe z 21. augusta 1968.

Prečítajte si tiež

Všetko sa triaslo

Na hrôzu si spomínajú aj obyvatelia Nitry. „Mňa zebudili tanky, šecko sa tráslo a hučalo, telefón že vojna s rusmi, mati plakala, otca zabásli, hlanní maďarskí vojáci žebrali o žranicu, tanky stáli pri fízlárni a mírili na domy – bráťja zachvátčiky : nikogdá ne zabúdem,“ napísal Ján z Nitry pred rokmi k fotografi na sociálnej sieti.

Napätá situácia sa nezaobišla bez násilností. V zázname z porady náčelníkov obvodných oddelení Verejnej bezpečnosti (VB) z 10. septembra 1968 sa uvádza, že maďarskí vojaci ubili v Lapáši vodiča pojazdnej predajne Jednota. „Taktiež pristavili vozidlo, ktoré rozvážalo pivo a osádku tohto vozidla ubili,“ stojí v zázname. Pri presune vojakov cez Ivanku pri Nitre jeden z tankov narazil do domu a spôsobil škodu asi 10-tisíc Kčs.

Trvala 23 rokov

„Vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie vtedajšieho Československa predstavoval bezprecedentné siahnutie na slobodu. Počas okupácie v Československu prišlo o život najmenej 108 ľudí, z toho 37 na Slovensku, ďalší boli ťažko zranení,“ pripomína Verejný ochranca práv.

Okupácia trvala do 21. júna 1991 a celkovo podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí pripravila o život najmenej 402 Čechov a Slovákov.

„Okrem stratených životov priniesla tiež veľké hospodárske a ekologické škody. Invazné vojská, ktorých počiatočná sila predstavovala viac ako 500 000 vojakov, približne 6 300 tankov, 200 diel a 800 lietadiel zničili mnohé budovy a cesty a spôsobili významné ekologické znečistenie. Zabrala 18 000 hektárov územia, okupovala 227 lokalít a do pôdy vypustila 10-tisíce litrov leteckého benzínu a nafty,“ dodáva ministerstvo.

Viac záberov z 21. augusta 1968 si vďaka Klubu priateľov starej Nitry môžete pozrieť v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Nitry, 21. augusta 1968
14
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM