Lucia Lauková Správy

Svätoplukovo námestie sa rozpadá: Vypadnuté kocky opravia po zime

Mesto opravuje dlažbu na pešej zóne a námestí svojpomocne. Po každej zime sa opakuje ten istý problém.

Ilustračný obrázok k článku Svätoplukovo námestie sa rozpadá: Vypadnuté kocky opravia po zime
Zdroj: Dnes24.sk

Dojem z prechádzky po Svätoplukovom námestí či pešej zóne dlhé roky kazia diery v dlažbe z vypadnutých kociek a aj samotné voľne pohodené dlažobné kocky, o ktoré môže človek zakopnúť. O probléme mesto vie a snaží sa ho riešiť.

Problém sa však opäť objaví po každej zime. Podľa mesta je poškodení menej ako v minulosti. „Teraz je to už stále menší počet. S opravou dlažby, teda tých malých žulových kociek s rozmermi 5×5, začneme na Svätoplukovom námestí po zimnej údržbe,“ prisľúbil vedúci odboru komunálnych činností Pavol Jakubčin.

Problémom je ťažká technika

Kritické miesta budú pracovníci riešiť prioritne. Na Svätoplukovom námestí sa koná počas roka množstvo akcií od jarmokov až po Vianočné trhy. To všetko prispieva k postupnému poškodzovaniu dlažby. Najväčším problém je však pohyb ťažkých áut.

„Poškodenia na pešej zóne nastávajú aj kvôli pohybu ťažkých áut pri oprave budov, kde napríklad žeriav pri ukotvení tlačí v jednom bode, a tak dochádza k poškodeniu,“ vysvetľuje Pavol Jakubčin.

Obyvatelia dlhodobo upozorňujú aj na zlý stav vjazdu na námestie z Mostnej ulice. Tento úsek by si však podľa mestských pracovníkov vyžadoval súvislú opravu.

Žulové kocky zo Zobora

Zaujímavosťou je, že žulové kocky, ktorými bola vydláždená Štefánikova trieda, pochádzajú zo Zobora, kde sa kedysi ťažila žula. Ložisko bolo kedysi v lome, z ktorého je dnes jazierko medzi ulicami Jazerná a Pod Zlatým brehom na Zobore.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM