Lucia Lauková Správy

Súkromnej umeleckej škole v Nitre hrozí zatvorenie: Mesto žiada vrátenie dotácií

Hlavný kontrolór mesta Nitra zistil pochybenia v hospodárení na súkromnej umeleckej škole v Nitre. Financie z meta Nitra údajne neboli použité na poskytnutý účel. Žiada ich vrátenie.

Ilustračný obrázok k článku Súkromnej umeleckej škole v Nitre hrozí zatvorenie: Mesto žiada vrátenie dotácií
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra na marcovom zasadnutí prerokovalo kontrolnú správu zameranú na činnosti a hospodárenie súkromnej umeleckej školy ARS Studio v Nitre. Kontrola odhalila viaceré pochybenia. Na zasadnutie Mestského zastupiteľstva bol pozvaný aj súčasný riaditeľ umeleckej školy Štefan Uhrín, ten však 10. marca na zasadnutí prítomný nebol. Ako nám však povedal pozvanie mu prišlo poštou až 5 dní od konania zasadnutia MsZ.„Dnes nám priniesla poštárka pozvánku na zasadnutie MZ, dátum odoslania bol 9. marca,“ povedal Štefan Uhrín.

Mesto chce vrátenie peňazí

Nejednalo sa o prvú kontrolu v tejto inštitúcii. „Podľa kontrolnej správy z roku 2014 vzniklo, že škola neoprávnene čerpala 103 000 eur, nevidím iné východisko ako pýtať si tie peniaze naspäť,“ vyjadril sa Jozef Dvonč. Ako ďalej uviedol primátor mesta Jozef Dvonč, to či bude mesto rokovať so súkromnou umeleckou školou bude záležať aj od reakcie školy. Podľa slov primátora Nitry sa však bude snažiť vyriešiť situáciu v prospech mesta, tak aby dostali peniaze naspäť. Kontrolná správa, ktorá odhalila pochybenia sa už v súvislosti s touto školou riešila. V tom čase sa podalo trestné oznámenie. „Naše trestné oznámenie nebolo prijaté, to znamená ako keby sa čin nestal,“ uviedol primátor Jozef Dvonč.

Škola nemá žiadne oficiálne informácie

„Všetky informácie čo mám sú neoficiálne, kúpili sme si nitrianske noviny a dozvedáme sa informácie z internetu,“ povedal riaditeľ školy Štefan Uhrín. Vedenie školy tvrdí že všetky prostriedky boli použité na vzdelávanie moderným spôsobom. „Áno vyučovali sme v sobotu, začo by však mohli byť radi, že sa deti neflákajú, ale vzdelávajú. Sme ochotní prostriedky vrátiť. Ja sa stotožňujem s čiastkou okolo 40 000 €, tie boli použité na výchovu žiakov nad 15 rokov a nejakých 3 000 € bolo použitých na právne služby,“priznal pochybenia riaditeľ Štefan Uhrín.

Končí nájomná zmluva

Podľa slov primátora mesta Nitra k materiálu boli prijaté dve uznesenia, podľa ktorých bude mesto postupovať. „Výsledky kontroly budú oznámené Školskej inšpekcii a mesto bude žiadať vrátenie peňazí. Škole sme dali výpoveď k 30.6.2016, pretože budeme potrebovať na zrekonštruovanej škole priestory pre našu základnú školu, konkrétne ZŠ Škultétyho,“ informoval nás Jozef Dvonč. Ani o tejto skutočnosti nevedelo vedenie umeleckej školy. „My máme nájomnú zmluvu do 31.8.2016, 98% žiakov je z Klokočiny, vypĺňame deťom aj soboty aj nedele, zúčastňujeme sa súťaží,“ dodal Štefan Uhrín.

Prednosta MsÚ však uviedol na zasadnutí MsZ, že nájomná zmluva s umeleckou školou ARS Studio bola schválená Mestských zastupiteľstvom do dátumu 30.6.2016, to znamená, že pokiaľ nedôjde k predĺženiu tejto zmluvy, tak k stanovenému dátumu jej platnosť zaniká. Ako uviedol Igor Kršiak správa už bolo postúpená na vedomie Ministerstvu školstva aj Ministerstvu financií Slovenskej republiky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM