Lucia Lauková Správy

Súd týkajúci sa výstavby Jaguaru v Nitre ani 2 roky od podania žaloby nezačal

Pred dvoma rokmi podal obyvateľ Nitry žalobu týkajúcu sa výstavby závodu automobilky Jaguar Land Rover v Nitre. Krajský súd ani na piaty pokus toto pojednávanie neotvoril.

Ilustračný obrázok k článku Súd týkajúci sa výstavby Jaguaru v Nitre ani 2 roky od podania žaloby nezačal
Zdroj: TASR

Súdne konanie týkajúce sa výstavby automobilky Jaguar Land Rover v nitrianskom priemyselnom parku sa na Krajskom súde v Nitre ani po dvoch rokoch od podania žaloby nezačalo. Piaty pokus o otvorenie pojednávania bol vytýčený na štvrtok 25. januára tohto roka. Krajský súd v Nitre dva dni pred konaním pojednávania vytýčený termín zrušil.

Dôvodom bola skutočnosť, že spoločnosť Jaguar Land Rover Slovakia, s.r.o., podala návrh na priznanie postavenia osoby zúčastnenej na konaní.

Súd tento podnet zohľadnil ako dôvod pre zrušenie pojednávania. Nový termín pojednávania nebol stanovený.

Všetky pojednávania zrušili

Žalobu súvisiacu s investíciou Jaguaru Land Rover podal 23. februára 2016 na Krajskom súde v Nitre vlastník pozemkov začlenených do Strategického parku i okolitých pozemkov Roman Cerulík. Žaloba sa týka preskúmania rozhodnutia Okresného úradu Nitra, ktorý rozhodol neposudzovať vplyv automobilky na životné prostredie. V priebehu dvoch rokoch od podania žaloby Krajský súd Nitra vytýčil päť pojednávaní, ktoré boli z rôznych dôvodov vždy zrušené. „Vždy išlo o dôvody na žalovanej strane zúčastnených osôb. Štátna agentúra SARIO sa bez ospravedlnenia nedostavila na pojednávanie, potom prišla kolízia pojednávaní alebo zmena právneho zástupcu, následne rozhodovanie o priznaní postavenia ďalších osôb zúčastnených na konaní,“ skonštatoval Cerulík.

Bez posúdenia vplyvov

Návrh spoločnosti Jaguar Land Rover Slovakia, s.r.o., na priznanie postavenia osoby zúčastnenej na konaní, ktorý bol dôvodom zrušenia piateho vytýčeného termínu pojednávania, prišiel po takmer dvoch rokoch od podania žaloby. „Je pritom očividné, že práve na základe žalovaného rozhodnutia mohol práve Jaguar Land Rover podávať žiadosti o stavebné povolenia a následne postaviť závod bez posúdenia vplyvov fabriky na životné prostredie v Nitre a okolí. Pri výstavbe závodov KIA a Peugeot sa zámery vzhľadom na životné prostredie povinne posudzovali,“ tvrdí Cerulík, ktorý považuje tieto postupy za obštrukcie zneužívajúce zákon.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM