Správy

Sú hladní, ustráchaní a neskonale vďační, hovorí pani Alena: Ukrajincom pomáha denne

Doteraz pomáhali najmä nitrianskym rodinám v núdzi, teraz ich pomoc vyhľadávajú aj matky s deťmi, ktoré ušli pred vojnou na Ukrajine. Poskytnú im jedlo aj utíšia detský plač.

Ilustračný obrázok k článku Sú hladní, ustráchaní a neskonale vďační, hovorí pani Alena: Ukrajincom pomáha denne
7
Galéria
Zdroj: OZ Podaj mi ruku Nitra

Mnoho ľudí z Ukrajiny, ktorí našli v Nitre útočisko, vyhľadá pomoc aj na mestskej tržnici. Do priestorov, kde sídli občianske združenie Podaj mi ruku Nitra, prichádzajú najmä matky s deťmi.

Denne obslúžia do 30 až 50 rodín.

„V spolupráci s mestom, COMIN-Komunitné centrum pre pracovnú a vedomostnú mobilitu v Nitre a Starým divadlom Karola Spišáka v Nitre sa snažíme každý deň pomáhať rodinám u nás v infocentre na mestskej tržnici,“ uvádza pani Alena Letková, ktorá združenia založila.

Vďaka ľuďom, ktorí prispievajú do zbierky, sa utečencom snažia zabezpečiť potraviny, oblečenie i školské pomôcky a hračky pre deti. O veciach, ktorých majú nedostatok alebo sa rýchlo míňajú, pravidelne informujú na stránke združenia.

Vyzvala podnikateľov

V týchto dňoch zažívajú veľký nápor. Do pomoci sa zapojila aj krajská poslankyňa Eva Antošová, ktorá so združením dlhé roky spolupracuje. Vyzvala aj podnikateľov, aby pomohli.

„Ženy dobrovoľníčky robia čo môžu, ľudia ochotne nosia oblečenie, ale stále je nedostatok pravidelného prísunu potravín a drogérie. Chceme veľmi pekne poprosiť podnikateľov, hlavne tých, ktorí vlastnia potraviny, pekárničky či zeleninárov. Ak by ste chceli pomôcť, prosím napíšte mi,“ napísala na sociálnej sieti.

Smutná realita

Pani Alena, ktorá vedie združenie, myslí hlavne na to, aby ľuďom, ktorí to potrebujú, mali čo podať. Denne majú veľký nával rodín.

„Človek to musí zažiť, akí sú hladní, ustráchaní, cestujú aj 3–4 dni, kým sa zaregistrujú a nájdu ubytovanie. Nemajú zabezpečené ani obedy. Môžu sa nahlásiť do mestskej výdajne na tržnici, ale kým si to vybavia, tak pýtajú jesť u nás," hovorí.

"Sú strašne vďační, neskonale. Detičky plačú, tak ich poľúbkame, dáme im hračku a sladkosť,“ opísala situáciu v ich združení Alena Letková.

Situácia zasiahla aj poslankyňu, ktorá si nikdy nemyslela, že dlhoročná spolupráca so združením nadobudne takýto rozmer. „Toto nie je smutný film, toto je realita dnešných dní, a preto prosím pomáhajme,“ dodala Antošová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Milí priatelia! Veľmi pekne ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa zapájajú do našej zbierky pre Ukrajinu. 🙏❤️👗👚💼 V spolupráci s...

Posted by PODAJ MI RUKU-Nitra on Sunday, March 20, 2022
Pomoc združenia v Nitre denne vyhľadajú desiatky rodín z Ukrajiny
7
Galéria
Zdroj: OZ Podaj mi ruku Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM