Správy

Veľkokapacitné centrum v Nitre je otvorené: Utečencom z Ukrajiny skráti čakanie

Po otvorení veľkokapacitných centier v Humennom a v Michalovciach je to už tretie takéto centrum, kde sú cudzinci vybavení bez dlhšieho zdržania.

Ilustračný obrázok k článku Veľkokapacitné centrum v Nitre je otvorené: Utečencom z Ukrajiny skráti čakanie
8
Galéria

Pre cudzincov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine je v Nitre od pondelka 21. marca dispozícii veľkokapacitné registračné centrum.

Nachádza sa na Akademickej ulici 4, v priestoroch tlačového centra na Agrokomplexe. Zriadilo ho Ministerstvo vnútra SR. Informovala o tom Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Pracujú nepretržite

Doposiaľ žiadosti utečencov z Ukrajiny o udelenie dočasného útočiska vybavovali pracovníci Oddelenia cudzineckej polície na Kalvárskej ulici.

Po otvorení veľkokapacitných centier v Humennom a v Michalovciach, ide o tretie takéto centrum, kde sú cudzinci vybavení bez dlhšieho zdržania.

„Veľkokapacitné centrum pre cudzincov v Nitre je otvorené nepretržite (24/7) od 21.03.2022 od 08.00 hod. a bude vybavovať výlučne cudzincov žiadajúcich o poskytnutie dočasného útočiska,“ informuje polícia.

„Zároveň oddelenia cudzineckej polície Policajného zboru v Nitre a v Nových Zámkoch od tejto doby nebudú vybavovať cudzincov žiadajúcich o poskytnutie dočasného útočiska, ale otvoria svoje stránkové pracoviská pre iné kategórie cudzincov,“ upozorňuje polícia.

Otvoria ďalšie

Polícia pripravuje otvorenie aj ďalšieho veľkokapacitného centra v Bratislave. „Intenzívne pracujeme aj na posilnení pracovísk cudzineckej polície v Banskej Bystrici a v Trnave,“ dodáva polícia.

Polícia od 1. marca vybavila takmer 40 000 žiadostí o dočasné útočisko na území Slovenskej republiky.

Denne priemerne vydá 2 800 cudzincom štatút dočasného utečenca.

Čakacie doby na pracoviskách pomohlo výrazne skrátiť aj spustenie elektronickej predregistrácie a QR kódu – ide o elektronický formulár, ktorý si žiadateľ vyplní pred príchodom na veľkokapacitné centrum alebo na oddelenie cudzineckej polície, čím sa výrazne skráti doba vybavovania.

Uvítajú pomoc

Na niektorých pracoviskách asistujú aj tlmočníci. S prekladaním pomáhajú aj študenti z vysokých škôl a dobrovoľníci.

„Uvítame pomoc s tlmočením aj ďalších dobrovoľníkov, v prípade záujmu sa môžu hlásiť na riaditeľstvách hraničnej a cudzineckej polície v Banskej Bystrici, Prešove a Bratislave, následne budú rozdelení na pracoviská, kde je potrebná ich pomoc,“ uvádza polícia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Veľkokapacitné registračné centrum v Nitre pre utečencov z Ukrajiny
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM