Lucia Lauková Správy

Štyri topole v nitrianskom parku už odstránili: Výrub bol podľa mesta nevyhnutný

Pešiu lávku na Zobor lemovali aj štyri veľké topole, tie sú už minulosťou. Niektorým okoloidúcim sa však všetky stromy nezdali staré či nebezpečné. Dôvody výrubu nám objasnili pracovníci MsÚ v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Štyri topole v nitrianskom parku už odstránili: Výrub bol podľa mesta nevyhnutný
Zdroj: TASR

Zo štyroch topoľov v blízkosti pešej lávky na Zobor pri nábreží rieky Nitry ostali už len kmene. Osudným sa im stal silný vietor, následkom ktorého 24. až 25. apríla došlo k zlomeniu a pádu dvoch kostrových konárov z jedného zo vzrastných topoľov čiernych. „Na základe tejto udalosti pracovníci MsÚ v Nitre vykonali 26. apríla tvaromiestnu ohliadku skupiny topoľov rastúcich pri okrajovom chodníku Starého parku,“ uvádza sa v požiadavke na výrub stromov.

Predstavovali hrozbu

Cieľom obhliadky bolo overiť bezpečnosť stromov. Výsledkom bola žiadosť, o skoré zabezpečenie výrubu 4 ks topoľa čierneho, ktorú podal Útvar hlavného architekta MsÚ v Nitre na Odbor komunálnych činností a životného prostredia MsÚ v Nitre. „Nakoľko sa preukázalo, že pri aktuálne dosiahnutom vzraste a pri zaznamenanom vysokom stupni fyziologického poškodenia predstavujú bezprostredné riziká ohrozenia zdravia a života ľudí,“ uviedla Eva Ligačová dočasne poverená výkonom funkcie hlavného architekta mesta Nitry v požiadavke na výrub stromov.

Dôvody výrubu

Dôvodov prečo neponechať stromy bolo hneď niekoľko. „Pri vyhodnotení ich prevádzkovej bezpečnosti sa zásadne prihliadalo na vysoký vek stromov (a s tým spojenú a taxonomicky podmienenú zhoršenú odolnosť ich dreva voči mechanickému namáhaniu), na zaznamenaný rozsah spontánnych poškodení a zlyhaní predmetných stromov v ostatných rokoch, na preukázanú prítomnosť plodníc drevokazných húb na kostrových konároch a na kmeni stromov, a v neposlednom rade na samotné umiestnenie stromov vo frekventovanej lokalite a v tesnej blízkosti obľúbenej pešej a cyklistickej trasy na nábreží rieky Nitry,“ píše sa v žiadosti o výrub stromov.

Bez súhlasu ochrany prírody

Výrub stromov bol navyše podľa Útvaru hlavného architekta MsÚ v Nitre vyhodnotený ako nevyhnutný pre okamžité odvrátenie bezpečnostných rizík pre život a zdravie ľudí, resp. pre prípadný vznik značných škôd na majetku. „Na výrub predmetných 4 ks topoľa čierneho sa v zmysle § 47 ods. 4 písm. d/ zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v z.n.p. nevyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody,“ uvádza Eva Ligačová v žiadosti o výrub topoľov.

Podľa objednávky, ktorú mesto Nitra zverejnilo na svojom webe, výrub štyroch topoľov stál 7 000 eur. Ako dodal Andrej Jančovič, počíta sa s jesennou výsadbou, o taxonomickej skladbe stromov ešte nebolo na Útvare hlavného architekta rozhodnuté.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM