Správy

Študent z Nitry získal ocenenie vojvodu: S dobrovoľníkmi vyzbieral 250 kíl odpadu

Mateja z Nitry čaká za svoju dobrovoľnícku aktivitu ocenenie vojvodu z Edinburghu. Prekonal svoju hanblivosť a zorganizoval verejné zbery odpadu. A to nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Študent z Nitry získal ocenenie vojvodu: S dobrovoľníkmi vyzbieral 250 kíl odpadu
Zdroj: Simona Lučkaničová

Na svojho bývalého študenta Mateja Koreňa môže byť Gymnáziu Párovská právom hrdé. Zapojil sa do rozvojového programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) a dnes, aj vďaka skúsenostiam, ktoré nabral, študuje informatiku na vysokej škole.

Prekonal hanblivosť

Nitriansky študent sa najskôr rozhodol, že spraví niečo užitočné pre mesto a životné prostredie. Začal s organizovaním verejných zberov odpadu v Nitre.

„Naše mesto bolo na mnohých miestach veľmi znečistené odpadom. Tak som sa rozhodol s tým niečo spraviť,“ vraví Matej. Spolu s dobrovoľníkmi sa mu podarilo vyzbierať 250 kíl odpadu.

S cieľom získať strieborné ocenenie vojvodu z Edinburghu Matej prekonal aj svoju hanblivosť.

"Predtým, ako som vstúpil do DofE, som bol veľmi hanblivý, nevedel som si predstaviť spoluprácu s neznámymi ľuďmi. Avšak keď som chcel organizovať verejné zbierky, musel som sa premôcť a komunikovarť napríklad s mestom či sponzormi. A po roku tejto skúsenosti skutočne vidím, že som sa zlepšil v efektívnej komunikácii s ľuďmi a v organizácii kvalitných podujatí,” vraví študent Matej.

Okrem dobrovoľníctva sa pustil aj do veľkého IT projektu. Spolu s učiteľom informatiky začal pracovať na aplikácii, ktorá zjednoduší vyučovanie programovania mladším žiakom.

Online ceremónia

Za svoje úsilie budú Matej z Nitry i ďalší študenti ocenení. Veľké odovzdávanie cien sa však tento rok kvôli pandémii konať nebude. Žiakom ich odovzdajú riaditelia škôl podľa bezpečnostných možností.

Symbolicky však organizátori úspešných absolventom pogratulujú počas online ceremónie, ktorá sa bude konať v pondelok 26. októbra.

„Tam aspoň symbolicky "odovdzáme“ ocenenia – resp., pogratulujeme 1400 úspešným mladým skvelým programom, ktorý zahŕňa kopec slovenských osobností, princa Edwarda (patróna programu) a mnohé iné prekvapenia," prezradila Simona Lučkaničová komunikačná manažérka programu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM