Lucia Lauková Rôzne

Strážnu vežu opravia ešte tento rok: Mesto to bude stáť necelých 5-tisíc eur

Národnú kultúrnu pamiatku by mali stihnúť opraviť ešte pred začiatkom zimy. Mesto za rekonštrukciu strážnej veže na Borine zaplatí sumu takmer 5-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Strážnu vežu opravia ešte tento rok: Mesto to bude stáť necelých 5-tisíc eur
Foto: Rastislav Búgel

Mesto Nitra zažiadalo od Nitrianskeho samosprávneho kraja dotáciu na obnovu strážnej veže na vrchu Borina. Začiatkom apríla sme vás informovali že na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky získalo 1800 eur. Dotáciu musí mesto vyčerpať do do 31. decembra 2016.

Práce potrvajú do októbra

Ako vyplýva zo zmluvy zverejnenej na webe mesta Nitra, obnoviť pamiatku by sa malo podariť v tomto roku. Potom, ako si mesto dalo vypracovať spoločnosti MK18 možnú podobu zrekonštruovanej Tureckej varty, podpísalo so spoločnosťou Arte rinascita so sídlom v Bratislave, zmluvu na uskutočnenie práce. Jej predmetom je reštaurovanie a rekonštrukcia omietkových vrstiev NKP Veža strážna na vrchu Borina, vrátane všetkých prác, ktoré sa viažu na predmet zákazky. S prácami sa malo začať podľa podpísanej zmluvy v júni tohto roku. Zhotoviteľ sa zaviazal dokončiť práce do 31. októbra 2016. Mesto za obnovu pamiatky zaplatí sumu 4 980 eur s DPH.

Do poriadku dajú aj okolie

Podľa zmluvy predmet zákazky tvoria práce ako čistenie exteriéru, konkrétne odstránenie nežiadúcej vegetácie mechanicky a chemicky. Odstrániť budú musieť nánosy dechtu, či grafitov. Ďalej čistenie interiéru, spevnenie a fixácia murív, mált a omietok. Domurovanie chýbajúcich častí, čiastočná realizácia omietkovej skladby. Zhotoviteľ obnoví povrch kupoly a vodorovných plôch.

Foto: ilustračné

Turecká varta by sa mala dočkať pomoci: TAKTO by vyzerala po rekonštrukcii
8
Galéria
Zdroj: mk18sro.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM