Správy

Strážni anjeli z linky 155: Najťažšie sú prípady, keď ide o dieťa, hovorí Soňa z Nitry

Soňa Schmiesterová pracuje ako zdravotnícka operátorka v Nitre už sedem rokov. Ak ste niekedy volali na linku 155, možno vám pomohla práve ona.

Ilustračný obrázok k článku Strážni anjeli z linky 155: Najťažšie sú prípady, keď ide o dieťa, hovorí Soňa z Nitry
Zdroj: Operačné stredisko ZZS

V najťažších momentoch, keď ide o život a rozhodnúť môžu sekundy, sa stávajú záchranári našimi anjelmi strážnymi. Väčšina volajúcich na linku 155 však vôbec netuší, s kým volá, len vie, že osoba na druhej strane je tam, aby im pomohla zvládnuť aj tú najťažšiu situáciu.

Patrí k nim aj Soňa Schmiesterová, ktorá pracuje na Operačnom stredisku záchrannej zdravotnej služby (OS ZSS) v Nitre. Mnohí ju poznajú ako ochotnú zdravotnícku operátorku. V rozhovore nám prezradila o svojich najťažších momentoch v práci, ale aj o poďakovaní, ktoré nedávno dostala.

Odkedy pracujete ako operátorka záchrannej zdravotnej služby a čo vás k tejto práci priviedlo?

Na Operačnom stredisku ZZS SR pracujem od 1. apríla 2015. Po rokoch záchranárskej práce v teréne som si chcela rozšíriť prax, ďalej sa vzdelávať v oblasti urgentnej medicíny, a najmä vyskúšať si pomoc pre pacientov na druhom brehu – na tiesňovej linke 155.

Nedávno ste dostali poďakovanie od pána Romana, ktorý ocenil váš „ústretový prístup a perfektné poradenstvo cez telefón,“. Potešila vás takáto reakcia?

Nesmierne. O to viac, že išlo o volanie, v ktorom volajúci bezvýhradne dôveroval operátorovi a prijal riešenie bez výjazdu záchrannej zdravotnej služby. Na OS ZZS pracujú vzdelaní a trénovaní profesionáli, časť z nich má aj skúsenosti už z terénu a vedia zhodnotiť zdravotný stav pacienta na základe rozhovoru cez telefón. Poradia, povzbudia, podajú základné inštrukcie o prvej pomoci, dokonca vedia zachrániť život a veľakrát dokážu stav zvládnuť aj v domácom prostredí. A najmä, zmiernia obavy. Nezaťažujú systém pre tých, ktorí ZZS naozaj potrebujú. Ale volajúci si musí získať vašu dôveru a prijať pomoc, byť odhodlaný pomôcť a veriť si, že sám to zvládne.

Pamätáte si o aký prípad išlo?

Áno, pamätám si na volanie, v ktorom sa ozval opatrovateľ pacienta a žiadal o radu. Pacienta s množstvom diagnóz trápili vysoké teploty a zvýšený tlak. Vyťažila som všetky potrebné symptómy a zdravotný stav pacienta. Poskytla som telefónne číslo na ambulanciu pohotovostnej služby (APS) za účelom konzultácie liekov prostredníctvom lekára, a vysvetlila postup ako znížiť horúčku, doplniť tekutiny a najmä, že je potrebné sledovať pacienta naďalej. Upozornila som volajúceho, že pri akejkoľvek zmene v zdravotnom stave musí opakovane kontaktovať tiesňovú linku 155. Za istý čas opatrovateľ volal opakovane. Skontrolovala som si zdravotný stav, ktorý sa vďaka poučeniu zlepšil a volajúci poďakoval za pomoc. Samozrejme som volajúcemu poďakovala aj ja za spoluprácu, lebo sa nám nestáva často, že volajúci spolupracuje tak, ako pán Roman, za čo mu patrí veľká vďaka aj z mojej strany.

S príchodom pandémie stúpol aj počet volaní na tiesňovú linku. Pocítili ste to aj vy?

Pandémia priniesla zvýšenie náporu volaní a keďže sme sa všetci ocitli v úplne novej situácii, ľudia boli neistí a plní obáv. Najmä prvá vlna bola pre nás ťažká, pretože si nás volajúci mýlili s infolinkami, nemali dostatok informácií, prípadne nevedeli, kde si ich majú dohľadať, a to sa aj odrazilo na hovoroch. Situácia sa potom opakovala aj v ďalších vlnách. Služby boli a sú náročné a aj naše rezervy sa míňajú. Ale každý z nás si uvedomuje vážnosť situácie, to, že sme tu pre pacientov, a preto pracujeme najlepšie ako vieme.

Aký najťažší prípad riešila zdravotnícka operátorka Soňa a s akými kurióznymi požiadavkami od ľudí sa stretáva? Článok pokračuje na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM