Lucia Lauková Rôzne Správy

Strašidlá v Mojmírovciach majú svoje podobizne: Pribudnúť by mohli ďalšie, FOTO

Sochy strašidiel v Mojmírovciach presunuli do areálu miestneho múzea. Plánujú k ním pridať nové sochy.

Ilustračný obrázok k článku Strašidlá v Mojmírovciach majú svoje podobizne: Pribudnúť by mohli ďalšie, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Tatiana Ivanová

Neďaleká obec Mojmírovce sa môže pochváliť bohatou históriou, ktorú obyvateľom pripomínajú aj viaceré pamiatky. Obec má však aj pestré nehmotné dedičstvo. K tomu nepochybne patria aj ľudové povesti a strašidlá. Ako uviedla sprievodkyňa a koordinátorka expozícií Regionálneho múzea v Mojmírovciach Tatiana Ivanová, tieto strašidlá patria ku koloritu obce, zjavovali sa na rôznych miestach a tak vznikali povery.

Nie všetky povery o strašidlách vtedajšieho Urmína sa viažu len ku kaštieľu. „Medveďočlovek sa objavoval v dome pri kostole, svetielkujúca sviňa v parku v časti, kde je dnes ihrisko, ktoré sa nachádza v blízkosti múzea. Ku Kaštieľu Mojmírovce sa napríklad viaže urmínska biela pani,“ prezradila Tatiana Ivanová.

Plánujú pridať ďalšie sochy

V súčasnosti sa v areáli múzea nachádza socha urmínskej bielej pani, strateného dieťaťa, medveďočloveka, plešťáka a vodníka. „Plánujeme ešte dať vyhotoviť ďalšie dve – jedno súsošie svetielkujúcej svine s prasiatkami a muža so psom. Všetko však záleží od toho, či sa nájde sponzor,“ dodala Tatiana Ivanová.

Presunuli ich na nové miesto

Sochy boli zhotovené zo sponzorských darov pri príležitosti 860. výročia prvej písomnej zmienky o obci Mojmíroviec, ktorá pochádza z roku 1156. Autorkou sôch je obyvateľka Mojmíroviec Emília Brathová. Ako uviedla Tatiana Ivanová sochy boli pôvodne osadené v obci, krátku dobu boli neskôr umiestnené v parku v Kaštieli Mojmírovce. Koncom apríla ich definitívne presunuli k Regionálnemu múzeu Mojmírovce, kde majú svoje čestné miesto a sú lákadlom pre domácich aj pre návštevníkov múzea.

Pozrite si fotografie sôch strašidiel v priloženej galérii.

Strašidlá v Mojmírovciach majú svoje podobizne
5
Galéria
Zdroj: Tatiana Ivanová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM