Lucia Lauková Správy

Stovky použitých pneumatík sa váľajú blízko rieky Nitry: Zasiahli dobrovoľníci

Kopy použitých pneumatík sa ocitli neďaleko našej rieky. Dobrovoľníci sa rozhodli toto bremeno odstrániť. Budú však potrebovať aj vašu pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Stovky použitých pneumatík sa váľajú blízko rieky Nitry: Zasiahli dobrovoľníci
Zdroj: Peter Trnka

Skládka použitých pneumatík sa nachádza neďaleko Hideparku v blízkosti rieky Nitra. Odhaduje sa, že na mieste bolo zložených vyše tisíc kusov opotrebovaných pneumatík. Do odpratávania skládky sa pustili dobrovoľníci.

„Skládku sme si všimli minulú sobotu (4. marca), keď sme tadiaľ išli na bicykli a hneď som to vyfotil a dal info na FB Klokočina problémy obyvateľov. Na druhý deň sme skládku začali odpratávať dvaja a neskôr sa k nám pridali ešte traja. Odpratali sme tak cca polovicu, približne 650 kusov pneumatík,“ povedal jeden z dobrovoľníkov, ktorí sa podieľajú na odstránení skládky, Peter Trnka.

Hŕstka dobrovoľníkov, chce svoje dielo dokončiť a na ostatné odpratávanie pneumatík vyzýva aj ďalších dobrovoľníkov. Odpratávanie skládky bude pokračovať 11. marca od 9.45 hodiny.

Reakcia mesta

Vzniknutou skládkou pneumatík sa už zaoberalo aj mesto Nitra. „Zakladanie takýchto skládok je vo veľa prípadoch trestný čin. Hľadať vinu na meste, prečo ich ihneď neupratuje po páchateľoch je minimálne „zaujímavý“ postup. Táto skládka podľa môjho názoru vznikla pravdepodobne za jeden deň a jedným subjektom. Mesto hľadalo spôsob ako zistiť pôvodcu skládky v spolupráci s políciou (mestskou aj štátnou) a uložiť mu okrem pokuty aj upratanie. To, že mesto po každom ihneď uprace, ľudí nevychová," povedal vedúci odboru komunálnych služieb a životného prostredia v Nitre, Pavol Jakubčin.

Kto ich má teda odpratať?

Podľa platného zákona č. 79/2015 Z. z o odpadoch musí zabezpečiť bezplatný spätný zber odpadových pneumatík od konečeného používateľa, distribútor. Od distribútora majú pneumatiky putovať do rúk výrobcu. Povinnosťou výrobcu je odovzdať prevzaté odpadové pneumatiky prednostne do zariadenia na materiálové zhodnocovanie, prípadne do zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadových pneumatík. Vytváranie skládok je jasné porušenie zákona, za ktoré hrozí páchateľovi nemalá pokuta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM