Lucia Lauková Správy

Stovky ľudí kráčali Nitrou: Uctili si pamiatku zavraždeného novinára a jeho priateľky

Pamiatku zavraždenej dvojice Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si uctili stovky ľudí aj v Nitre. Súčasťou bol smútočný pochod mestom.

Ilustračný obrázok k článku Stovky ľudí kráčali Nitrou: Uctili si pamiatku zavraždeného novinára a jeho priateľky
7
Galéria
Zdroj: TASR

Približne 400 ľudí si v utorok 27. februára prišlo uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Obaja boli absolventmi Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre.

Spomienku, ktorej predchádzal smútočný pochod mestom, zorganizovali študenti UKF z katedry žurnalistiky, kde študoval a neskôr aj prednášal Ján Kuciak a z katedry archeológie, ktorú absolvovala Martina Kušnírová. Spomienkový pochod sa začal pred sídlami katedier, neskôr sa všetci účastníci stretli pri Mariánskom stĺpe na Svätoplukovom námestí.

K študentom sa postupne pridali aj ďalší ľudia, ktorí na pamiatku zavraždených obetí v tichosti zapaľovali sviečky. „Janko bol študent žurnalistiky na UKF, potom tu pôsobil ako doktorand a aktuálne bol externým pedagógom. Jeho smrť nás hlboko zasiahla, morálne, ľudsky… Takže vzdávame česť jeho pamiatke,“ povedala vedúca katedry žurnalistiky na UKF Marcela Antošová.

Zavraždenie bývalých študentov nitrianskej univerzity už ostro odsúdil aj rektor UKF Ľubomír Zelenický, ktorý vyjadril hlbokú sústrasť rodičom, rodinám a pozostalým. „UKF v Nitre vyjadruje svoje hlboké rozhorčenie nad tragédiou, ktorá zasiahla životy dvoch mladých ľudí a odsudzuje akýkoľvek akt násilia spáchaného na človeku,“ skonštatoval Zelenický.

Pietna spomienka na zavraždeného novinára a jeho priateľku sa v utorok večer konala aj v Šali, kde sa ľudia stretli pred Pamätníkom obetiam komunizmu. „Smrť Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači nenecháva ľahostajných ani nás, občanov Šale. Nesúhlasíme s mafiánskymi praktikami a zastrašovaním. Chladnokrvná vražda novinára nemá v slobodnej krajine miesto. Krajina, kde vraždia novinárov, nie je slobodná krajina,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na mestskej webovej stránke.

Smútočným pochodom sa v Nitre rozlúčili so zavraždeným novinárom a jeho priateľk
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM