Lucia Lauková Správy

Štatistky o výskyte rakoviny: Na Slovensku je na tom najhoršie Nitriansky kraj

Slovensko je krajinou s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka na svete. Nitrianska nemocnica zaznamela nárast onkologických ochorení v regióne.

Ilustračný obrázok k článku Štatistky o výskyte rakoviny: Na Slovensku je na tom najhoršie Nitriansky kraj
7
Galéria
Zdroj: TASR

Slovensko je krajinou s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka na svete a druhou v počte karcinómu pankreasu. Štatistiky ukazujú, že v rámci Slovenska je na tom najhoršie Nitriansky kraj, ktorý vykazuje najvyšší počet onkologických ochorení na počet obyvateľov. Uviedol to dnes primár oddelenia klinickej onkológie a rádioterapie Fakultnej nemocnice Nitra Juraj Detvay.

Rekonštrukcia oddelenia

Ako skonštatoval, nitrianska nemocnica zareagovala na nárast onkologických ochorení v regióne rozširovaním kapacity a rekonštrukciou oddelenia radiačnej a klinickej onkológie. Jeho priestory od dnešného dňa okrem toho zdobia aj výtvarné diela od umelcov z neďalekej obce Mojmírovce. S myšlienkou výstavy prišla pacientka onkológie Anna Müllerová. „A vďaka nej prišlo do novootvorených priestorov umenie. Zriadili sme stálu expozíciu a plánujeme tieto diela aj obmieňať. Veríme, že nám svoje práce poskytnú aj ďalší amatérski a profesionálni autori a v tejto činnosti budeme môcť pokračovať ďalej,“ uviedol Detvay.

Zvýšili kapacity oddelenia

Ako doplnil, nové pracovisko ambulantnej chemoterapie disponuje tromi miestami pre výkon punkcií a dvomi miestami pre vykonávanie odberov. Okrem toho je tu zriadených 25 aplikačných miest, čo predstavuje 39-percentný nárast kapacity oddelenia v porovnaní s predchádzajúcim stavom. V zrekonštruovaných priestoroch okrem toho vznikla aj nová riediareň cytostatík.

„Cieľom rekonštrukcie bolo predovšetkým skvalitnenie starostlivosti o onkologických pacientov. Výstava obrazov, ktorú sme dnes otvorili, má nemalou mierou prispieť k zútulneniu a skrášleniu priestorov pre pacientov bojujúcich so zákernou chorobou,“ dodal Detvay.

Výtvarné diela umelcov z Mojmíroviec vo FN v Nitre
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM