Lucia Lauková Správy

Starožitné pušky i mince: Ponitrianske múzeum získalo nové predmety, FOTO

Ponitrianske múzeum rozšírilo svoj zbierkový fond o nové exponáty. Sú medzi nimi starožitné poľovnícke pušky, mince či plastiky.

Ilustračný obrázok k článku Starožitné pušky i mince: Ponitrianske múzeum získalo nové predmety, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Starožitné poľovnícke pušky, mince, plastiky a ďalšie predmety, ktoré získalo Ponitrianske múzeum do svojho zbierkového fondu, predstavuje nová výstava, ktorá je sprístupnená od 1. júla do 1. septembra.

V poslednom období získalo Ponitrianske múzeum do svojich zbierok viacero nových prírastkov. Podarilo sa mu to aj pomocou fondu na nadobúdanie zbierkových predmetov, ktorý vytvoril Nitriansky samosprávny kraj. Na výstave Nové predmety v zbierkach Ponitrianskeho múzea predstaví kúpené i darované exponáty.

Získavanie nových exponátov

Získavanie predmetov do múzea je jeho nosnou aktivitou pri budovaní svojho zbierkového fondu. Ten dokumentuje vývin prírody a spoločnosti od najstarších čias až po súčasnosť. „Uskutočňuje sa nielen aktívnym vyhľadávaním, ale aj pasívne od ľudí či inštitúcií. Ich výber závisí od zamerania múzea a ich kultúrnej hodnoty,“ vysvetlila PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Rozhodujú odborníci

O tom, či sa historické či umelecké predmety dostanú do múzea, rozhodujú odborní kurátori, ktorí ich navrhnú a Komisia pre tvorbu zbierok ich na základe posúdenia odporučí.

„Na výstave budú predstavené takto získané nové exponáty. Návštevníkov určite osloví zbierka slovenských pamätných mincí z rokov 1993 až 2008, maľby na skle, sakrálne skulptúry, starožitné pušky a mnohé iné zaujímavé predmety,“ uviedla Packová-Zahradárová.

V galérii si môžete pozrieť najnovšie prírastky v Ponitrianskom mú­zeu!

Starožitné pušky i mince: Ponitrianske múzeum získalo nové predmety, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM