Správy

Starostovia obcí pri Nitre rozbehli PETÍCIU: Situácia je NEÚNOSNÁ, odkazujú župe

Petíciou chcú upozorniť na havarijný stav cesty od Zbehov po Ripňany. Riešením by podľa nich bol aj zákaz vjazdu nákladných áut nad 12 t obojsmerne, okrem dopravnej obsluhy.

Ilustračný obrázok k článku Starostovia obcí pri Nitre rozbehli PETÍCIU: Situácia je NEÚNOSNÁ, odkazujú župe
Zdroj: Obec Nové Sady

Starostovia obcí Veľké Ripňany, Radošina, Malé Ripňany, Biskupová, Kapince, Zbehy, Čab, Malé Zálužie a Nové Sady rozbehli petíciu a zbierajú podpisy občanov.

Kraj žiadajú o riešenie nebezpečnej a obmedzujúcej situácie na úseku ciest III. triedy pre nákladné motorové vozidlá nad 12 ton v obciach od Ripnian až po Zbehy.

„Úsek cesty je v havarijnom stave a myslíme si, že patrí medzi najhoršie cesty III. triedy v Nitrianskom samosprávnom kraji,“ odôvodňujú starostovia.

Poškodené autá aj domy

Ide o veľmi vyťaženú spojnicu medzi Nitrou a okresnými mestami Piešťany, Topoľčany a Hlohovec.

„Situácia je neúnosná aj z pohľadu pohodlia života obyvateľov dotknutých obcí v tejto časti Nitrianskeho samosprávneho kraja, ale aj z pohľadu dochádzajúcich obyvateľov z iných okresov,“ zhodujú sa starostovia obcí.

Obyvatelia regiónu si podľa starostov na tejto ceste ničia vlastné autá. Otrasy z prechádzajúcich nákladných vozidiel nad 12 ton však spôsobujú aj poškodenia rodinných domov.

„Žiadame okrem neodkladnej komplexnej opravy vozovky cesty III. triedy (v úseku okresu Topoľčany), aj zákaz nákladnej dopravy preťažených nákladných vozidiel nad 12 t, po tejto ceste, v úseku Radošina – Veľké Ripňany – Zbehy,“ stojí v petícii.

Prečítajte si tiež

Preťažené nákladné autá

„Dotknutú cestu III. triedy zneužívajú na skrátenie nespoplatnených úsekov hlavne kamióny z Českej republiky, Poľska ale aj zo SR, ktorí využívajú zjazd z diaľnice Lúka cez Moravany nad Váhom, v obci Banka sa napoja na cestu II. triedy do Radošiny, odkiaľ idú nespoplatneným úsekom touto cestou III. triedy až do Zbehov,“ opisujú problém starostovia.

Ako podotýkajú, cesta podľa ich slov nemá podložie a vozovku vytvorenú na ťažké vozidlá nákladnej dopravy.

V súčasnosti platí zákaz nákladných motorových vozidiel nad 12 ton, na križovatke Zbehy- Domovina z Čakajoviec, no na úseku Zbehy- Domovina z Lužianok nie je zákaz nákladných motorových vozidiel, ktorý by obmedzoval ich vjazd na cestu III. triedy.

„V danom úseku Zbehy-Veľké Ripňany- Radošina je veľké množstvo firiem, ktoré nebudú obmedzené týmto zákazom, pretože sú dopravnou obsluhou, ktorá nebude dotknutá týmto zákazom,“ vysvetľuje petičný výbor.

Cieľom je, aby sa eliminovali hlavne prejazdy ťažkých nákladných vozidiel nad 12 ton, ktoré týmto prejazdom po nespoplatnenom úseku síce ušetria na nákladoch pre svoje firmy, no poškodzujú cestu III. triedy a podľa starostov aj súkromný majetok obyvateľov dotknutého regiónu.

Ak sa chcete zapojiť do petície, môžete ju podpísať na obecných úradoch dotknutých obcí. Petičné hárky podpísané môžete odovzdať do 28. februára na obecných úradoch dotknutých obcí.

Stanovisko kraja

„Nitriansky samosprávny kraj na svojom Odbore dopravy a PK do dnešného dňa (22. februára, pozn. redakcie) neeviduje s doručením takúto petíciu. V prípade, že nám táto petícia bude doručená, Nitriansky samosprávny kraj bude reagovať,“ informovalo nás Komunikačné oddelenie Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM