Správy

SPU získala na svoj vynález európsky patent: Pomôže pri výpadkoch elektriny!

Slovenská poľnohospodárska univerzita sa môže pochváliť ďalším úspechom. Získala totiž európsky patent na zariadenie zvyšujúce bezpečnosť.

Ilustračný obrázok k článku SPU získala na svoj vynález európsky patent: Pomôže pri výpadkoch elektriny!
Zdroj: SSD

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre získala od Úradu priemyselného vlastníctva SR európsky patent na vynález s názvom Metóda a zariadenie na zabezpečenie napájania pri výpadku jednej alebo viacerých fáz.

Patentovaná technológia a zariadenie pôvodcu vynálezu Vladimíra Cvikloviča a siedmich spolupôvodcov predstavuje riešenie, ktoré zabezpečuje nepretržitú dodávku elektrickej energie pre jednofázové spotrebiče, informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Zariadenie bolo vyvinuté na Katedre elektrotechniky, automatizácie a informatiky Technickej fakulty SPU v Nitre na základe katedrového výskumu výpadku fáz v obciach a okrajových častiach miest, kde za špecifických okolností dochádzalo opakovane ku škodám na majetku.

Vyvinutý prototyp bol testovaný v dvojročnej nepretržitej prevádzke s pozitívnym výstupom.

Podľa pôvodcu vynálezu zariadenie predstavuje riešenie, ktoré zahŕňa v sebe viacero možností zvýšenia bezpečnosti, či už v oblasti osvetlenia alebo prevádzky vykurovacích systémov.

„Nízka spotreba energie v režime bez poruchy v dodávke energie spôsobuje minimálnu environmentálnu záťaž. Kontrola stavu s prípadnou notifikáciou je možná aj prostredníctvom pripojenia systému k inteligentnej elektroinštalácii. Ďalšie smerovanie sa sústreďuje na všetky procesy nevyhnutné na výrobu prvej série. Inou dôležitou časťou je optimalizácia štruktúry zariadenia s cieľom zachovať nízku cenu pri vysokej spoľahlivosti v prevádzke, ako aj vyhovieť požiadavkám čo najširšieho kruhu potenciálnych zákazníkov,” povedal Cviklovič.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac informácií z Nitry a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM