Správy

Mestskí policajti riešili vlani vyše 11-tisíc priestupkov: Vytiahli aj zbraň

Oproti predošlým rokom klesol na území Nitry počet riešených priestupkov. Vyplýva to z výročnej správy Mestskej polície v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti riešili vlani vyše 11-tisíc priestupkov: Vytiahli aj zbraň
Zdroj: Dnes24.sk

Za rok 2020 zistili príslušníci Mestskej polície (MsP) v Nitre celkovo 11 304 priestupkov. Oproti roku 2019 je to o vyše 2 000 priestupkov menej. Mestská polícia o tom informovala v správe o svojej činnosti za rok 2020, ktorú vo štvrtok 11. marca predložila na mestskom zastupiteľstve. Dokument je zverejnený na stránke mesta Nitra.

Najviac priestupkov (9 372) bolo zistených v doprave. „Uložených bolo 6 272 pokút v celkovej výške 131 945 eur,“ konštatuje sa v predloženej správe.

Priemerná výška uloženej blokovej pokuty v roku 2020 bola približne vo výške 22 eur. V roku 2019 to bolo priemerne 20 eur.

Najčastejšie prehrešky

Najčastejšími priestupkami bolo nerešpektovanie dopravného značenia „Platené parkovanie“ (1 215 priestup­kov), „Zákaz vjazdu“ (1 015 priestup­kov), „Zákaz zastavenia“ (1 258 priestupkov) a „Státie na chodníku“ (1 202 priestup­kov).

„Papuču“ na auto nasadili mestskí policajti za minulý rok 4 220-krát.

Mestských policajtov zamestnali aj kontroly pandemických opatrení. V súvislosti so šírením koronavírusu najčastejšie hliadkovali na uliciach Borová a Krčméryho, kde za rok vykonali 362 kontrol. Dozerali aj na Dolnozoborskej či na Orechovom dvore.

Pomohla až hrozba zbraňou

Za rok museli policajti použiť aj niekoľko donucovacích prostriedkov. Pri jednom zo zásahov bola použitá aj hrozba zbraňou. Ako na mestskom zastupiteľstve vysvetlil náčelník MsP Erik Duchoň, išlo o nevyhnutný zásah pri riešení incidentu medzi dvoma rozvetvenými rodinami.

Hrozba zbraňou bola podľa jeho slov použitá na ulici Borová, kde boli viaceré osoby počas prvej vlny v karanténe. „Prišlo k vážnym nezhodám medzi dvomi rodinami. V určitom momente zobrala jedna rodina, možno 60 osôb, rýle, motyky, čo bolo po ruke a išli proti tej druhej rodine. Nereagovali na výzvy a hrozilo tam poškodenie ľudského zdravia, tak hliadka použila hrozbu zbraňou,“ opísal incident náčelník mestskej polície. Na mieste vtedy zasahovala aj štátna polícia, s ktorou sa situáciu podarilo upokojiť.

„Z tejto komunity nám potom prišiel ďakovný list od samotných Rómov, že sme predišli k nejakým závažným poškodeniam zdravia alebo stratám na životoch,“ dodal náčelník MsP Erik Duchoň.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM