Spravte si domáce fašiangové šišky: Vďaka tomuto TRIKU budú ako obláčik
Dobré recepty, ktoré sa dedia od babičky až po vnúčatá, sú tie najlepšie. Nezháňajú sa ľahko, ale s jedným na obľúbené fašiangové šišky sa s vami podelíme.
Na šišky potrebujete 30 dkg hladkej múky, 3 žĺtky, 5 dkg masla, 1 až 2 polievkové lyžice rumu, 1/2 kvasníc, kávovú lyžičku cukru, 1/2 šálky mlieka, práškový cukor a lekvár na zdobenie.
Bielka z vajec nevyhadzujte. Vyšľahajte si z nich tuhý sneh, ktorý nakoniec primiešate do cesta.
Vďaka tomuto jednoduchému triku budú ešte nadýchanejšie.
Ide sa na to!
Postup je jednoduchý. Ako prvé si zmiešajte v teplom mlieku kvasnice s kávovou lyžičkou cukru. Nechajte kvások pár minút odpočívať.
Vo väčšej miske zmiešajte múku, žĺtky, maslo, rum a kvások. Do cesta nakoniec zľahka vmiešajte vyšľahaný sneh. Nechajte cesto vykysnúť asi 30 minút.
Po vykysnutí si cesto preložte na pomúčenú dosku. Jemne pomúčte aj vrch cesta. Zároveň si môžete rozohriať v panvici olej. Zatiaľ môžete cesto rozvaľkať na približne centimetrovú hrúbku a vykrajovať krúžky.
Prečítajte si tiež
Správna teplota
Pred tým než začnete šišky vyprážať, vyskúšajte či je olej dostatočne horúci. Použite na to trochu múky. Ak spení, môžete teplotu znížiť a postupne vkladať šišky.
Do vykrojeného cesta nezabudnite spraviť jamku. Do oleja môžete šišky vkladať jamkou nadol.
V horúcom oleji vám cesto rýchlo vypláva na povrch. Vyprážajte do zlatista. Po vychladnutí nechajte odkvapkať prebytočný olej. Vrch šišky môžete potrieť vašim obľúbeným lekvárom a na záver posypať práškovým cukrom.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.