Správy

Recepty na chutné fašiangové šišky od Romany: Po týchto sa len tak zapráši

Tradičné domáce šišky nesmú počas fašiangov chýbať. Vyskúšajte osvedčené recepty od šikovnej pekárky.

Ilustračný obrázok k článku Recepty na chutné fašiangové šišky od Romany: Po týchto sa len tak zapráši
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

K fašiangovému obdobiu neodmysliteľne patria práve šišky a najlepšie chutia tie domáce. Ich príprava je jednoduchá. Našim favoritom sú tie s marhuľovým džemom posypané cukrom.

Chcete si doma pripraviť chutné a mäkké šišky, po ktorých neostane ani omrvinka? Vyskúšajte osvedčené recepty od šikovnej pekárky Romany zo Svätoplukova.

Cesto z chladničky

Potrebujeme 3 a pol hrnčeka hladkej múky, pol lyžičky soli, 1 hrnček mlieka, pol kocky droždia, 1 lyžicu cukru, 1 vajce, 1/5 hrnčeka kyslej smotany, 1 až 2 lyžice rumu, olej alebo tuk na vyprážanie, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie, hustejší džem a šľahačku.

Postup: Začíname preosiatou múkou, ktorú v miske zmiešame so soľou. V mlieku rozmiešame droždie s cukrom, vylejeme do misky s múkou. K tejto zmesi pridáme rozšľahané vajce, rum a smotanu.

Všetko spolu zmiešame, preložíme na pomúčenú dosku a vymiesime polotuhé cesto, ktoré následne preložíme do misy posypanej múkou, prikryjeme a dáme na 12 hodín do chladničky.

Z odležaného cesta si môžete podľa potreby postupne odoberať. Cesto na šišky si rozvaľkáme na pomúčenej doske na asi centimetrovú hrúbku, pohárom alebo okrúhlou formou môžete vykrajovať šišky. Šišky jemne prstami roztiahneme a postupne vyprážame. Potom obalíme v cukre a dáme trochu lekváru. Na ozdobu môžete použiť vyšľahanú šľahačku.

Plnené šišky

Na tento lahodný recept potrebujeme 1 kilogram polohrubej múky, citrónovú kôru, 40 gramov droždia, trochu mlieka, 4 žĺtky, 80 gramov práškového cukru, 100 gramov masla, trochu soli, 2 lyžice rumu, 250 gramov marhuľového lekváru, vanilínový cukor na posypanie, masť, olej alebo stužený tuk na vyprážanie.

Postup: Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru, pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ, rum a toľko vlažného mlieka, aby sme s vareškou vypracovali vláčne cesto. Po vypracovaní, cesto zľahka pomúčime a prikryjeme čistou utierkou. Necháme na teplom mieste vykysnúť.

Ďalej cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme. Na druhej polovici cesta si najprv formičkou naznačíme kolieska, do stredu každého dáme kúsok lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, prstom postláčame kraje a opäť vykrojíme. Lekvárom naplnené šišky zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste nakysnúť. Potom ich vyprážame v horúcom tuku z oboch strán. Na záver posypeme cukrom.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Čítajte viac

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM