Lucia Lauková Správy Samospráva

Školy a zariadenia sociálnych služieb: TIETO objekty chce kraj opraviť

Nitriansky samosprávny kraj plánuje v tomto roku modernizáciu viacerých zariadení sociálnych služieb a školských objektov. Plánuje rekonštruovať aj v našom meste. .

Ilustračný obrázok k článku Školy a zariadenia sociálnych služieb: TIETO objekty chce kraj opraviť
Foto: Rastislav Búgel

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce v roku 2017 investovať do modernizácie viacerých zariadení sociálnych služieb (ZSS) a školských objektov. Projekty zamerané na zateplenie a znižovanie energetickej náročnosti budov v hodnote viac ako jeden milión eur majú byť financované z dotácií Environmentál­neho fondu.

Musí spracovať projekty

Ten vyhlásil výzvu na predkladanie žiadostí v decembri 2016. Kraj teraz musí stihnúť spracovať všetky projekty najneskôr do 15. marca. „Je to pomerne krátky čas, ale chceme v maximálnej miere využiť tieto prostriedky. Okrem toho sa nám vďaka dobrému hospodáreniu v roku 2016 otvára priestor využiť aj naše vlastné peniaze, za ktoré by sme mohli urobiť ešte ďalšie opravy,“ povedal predseda NSK Milan Belica.

Objekty škôl

Z dotácií z Environmentálneho fondu plánuje kraj znížiť energetickú náročnosť objektov na dvoch stredných školách. Jeden projekt je vypracovaný pre Gymnázium v Šahách a druhý počíta s rekonštrukciou pavilónu 2 na Strednej odbornej škole polytechnickej v Zlatých Moravciach.

Zariadenia sociálnych služieb

Ďalšie investície majú smerovať na päť projektov v štyroch zariadeniach sociálnych služieb. Energetická náročnosť sa bude znižovať v pavilónoch D a E v ZSS Svetlo Olichov. K výmene strechy a zatepleniu dôjde v ZSS Jeseň života v Leviciach, v ZSS Nitrava v Nitre sa budú vymieňať okná a balkónové dvere a k modernizácii budovy dôjde aj v zariadení Vek nádeje v Nových Zámkoch.

Rozšírenie zariadení

Pre postupné starnutie populácie chce kraj investovať do zariadení, ktoré sa starajú o seniorov aj v budúcnosti. „Nie je vylúčené, že časom bude nutné sieť našich ZSS aj rozšíriť. Našťastie je ekonomická kondícia kraja dobrá, takže v prípade potreby dokážeme na tieto účely vyčleniť aj naše vlastné prostriedky. NSK má okrem toho veľmi nízke zadlženie, takže ak by sme boli odkázaní aj na úverové zdroje, tak s tým absolútne nemáme problém,“ doplnil Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM