Lucia Lauková Správy

Školské jedálne v Nitre si nepolepšia: Poslanci neschválili navýšenie financií

Kontrola v jedálňach základných a materských škôl v Nitre odhalila vážne nedostatky. Napriek tomu poslanci návrh na navýšenie prostriedkov na nákup zariadenia a strojov do týchto zariadení neschválili.

Ilustračný obrázok k článku Školské jedálne v Nitre si nepolepšia: Poslanci neschválili navýšenie financií
Zdroj: TASR

Osem z desiatich kontrol v jedálňach na základných a materských školách v Nitre odhalili nedostatky. Kontrolóri našli v kuchyniach tovary po garančnej lehote, odhalili aj nedodržiavanie osobnej prevádzkovej hygieny či nedodržiavanie hmotnosti porcií hotových jedál a zistili sa aj chyby pri dodržiavaní zásad správnej výrobnej praxe.

Magistrát by sa týmito nedostatkami podľa poslankyne Marty Rácovej mal zaoberať a prijať rázne opatrenia, aby sa už neopakovali. Marta Rácová na mestskom zastupiteľstve 13. októbra predložila návrh na uznesenie.

Návrh na presun financií

Podľa návrhu na uznesenie sa mali finančné prostriedky vo výške 100 000 eur presunúť z odboru investičnej výstavby a rozvoja, opravy školských budov do odboru školstva, mládeže a športu. „To je moja reakcia, na to čo tomu predchádzalo, čo sa udialo, a to sú výsledky kontrol, je to dosť nepríjemné. Rozhodla som sa k tomu vyjadriť, bola som si aj niektoré jedálne pozrieť. Tá pracovníčka musí mať skúsenosti, musí ovládať legislatívu a musí vedieť ako to jedlo naloží. Nesmie byť vyčerpaná, musí byť sústredená a pozorná. A čím to dosiahneme? Aj zmenou pracovných podmienok,“ uviedla Marta Rácová.

Pracovníčky sú unavené

„Ak máme drevené stoly, ktoré drhne hodinu, tak dáme nerezový, ktorý utrie za 5 minút. Ak umývajú riad ručne, dajme im umývačku. Také problémy ako nedostatok pohárikov a tanierov. Potom sa nečudujme že sú tie ženy unavené. Ja sa ich nezostávam, ale je to tak. A v neposlednom rade platové ohodnotenie,“ povedala Marta Rácová.

Pre základné školy je vyčlenených 73 000 na zariadenia a 32 000 na zariadenia pre materské školy. „A mne sa to zdalo málo. Pre základné školy som navrhovala plus 28 000 eur a pre materské školy plus 72 000 eur,“ hovorí Marta Rácová.

„Aspoň vyriešme to čo vieme, a tým je vybavenie jedální na ZŠ a MŠ. Nie je možné aby boli drevené stoly, nie je možné aby boli obité smaltové hrnce,“ dodala Marta Rácová.

Zatiaľ si nepolepšia

Podľa slov primátora nikto nespochybňuje, že je dobré investovať do vybavenia školských jedální. Návrh na zvýšenie finančných prostriedkov na nákup zariadenia do školských jedální však nebol medzi nevyhnutnými požiadavkami na rozpočet 2017.„My sme sa bavili o nevyhnutných požiadavkách na rozpočet 2017,“povedal primátor Jozef Dvonč.

„Určite by som nerobil také kroky, že brať z položky, ktorú má projektový tím, pretože tam nám budú chýbať. To sa nedá tak, že niekomu budem od pása uberať. Nemám nič proti tomu aby boli školy vybavené, ale keď sme robili kompletnú výmenu postielok, tak nechápem prečo vtedy Krškany nekričali my sme tu. My sme vtedy zabezpečili kompletnú výmenu na svojich materských školách,“ uviedol Jozef Dvonč.

Môže vás zaujímať:

Kontroly v nitrianskych školských jedálňach: Pochybenia našli v ôsmich z nich

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM