Správy

Školské ihriská ničia vandali: Nechávajú tu odpadky, ihly aj ľudské výkaly!

Vandalizmus na nitrianskych školách naberá obludné rozmery. Riaditelia majú obavy o bezpečnosť detí. Z toho, čo tam denne nachádzajú, vám bude zle.

Ilustračný obrázok k článku Školské ihriská ničia vandali: Nechávajú tu odpadky, ihly aj ľudské výkaly!
9
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Nitrianske školy bojujú s veľkým problémom. Vandali im ničia školský majetok. Terčom sa stali vonkajšie ihriská.

Nejde však len o posprejované fasády, zničené ploty, lavičky či preliezky. Nezvaní návštevníci zašli oveľa ďalej.

V priestoroch, na ktorých sa majú hrať deti, nachádzajú učitelia či školníci odpadky, ohorky cigariet, plastové fľaše, ale aj injekčné striekačky.

Obavy riaditeľov

Na problémy upozornili mesto viacerí riaditelia mestských škôl. „Bezpečnosť našich žiakov je prvoradá. Je otázkou času, kedy sa porežú na rozbitých fľašiach a ihlách,“ upozorňujú riaditelia škôl.

Najhoršia situácia nastáva po víkendoch. „Viackrát sa nám stalo, že deti zo školského klubu priniesli pani vychovávateľke injekčnú striekačku, ktorú našli v tráve,“ šokuje hovorca mesta.

Kde je situácia najhoršia? „Evidujeme problémy s poničenými športoviskami na klokočinských základných školách, napríklad na Beethovenovej a na Škultétyho, ale napríklad aj na ZŠ Nábrežie mládeže. Ide o voľne otvorené školské športoviská alebo o športoviská mimo priamych areálov škôl. Skoro každá jedna škola, ktorá má externé športovisko, naráža na problémy s ich ničením,“ prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Prečítajte si tiež

Vandalov od demolovania školského majetku neodradil plot, zamknutá brána ani kamerový systém. Areály chodí kontrolovať aj mestská polícia.

Napriek tomu, že školy svoje areály zatvárajú, vandali plot prelezú alebo v ňom urobia dieru. „Okrem bežného odpadu nachádzame aj fľaše od alkoholu, injekčné striekačky, "bongá“, ľudské výkaly, ohorky od cigariet," vymenúva jeden z riaditeľov.

Riešenie situácie

Mesto chce situáciu riešiť. S problémom by školám mohli pomôcť správcovia areálov.

„Chceme nechať športoviská otvorené aj širokej verejnosti, ale športovci by sa museli hlásiť a po určitej dobe (napr. 21. h.) by sa športoviská uzamkli. Na niektorých školách sme boli už teraz nútení k oploteniu areálov, ktoré vandali poničili – z jednoduchého dôvodu, aby sa ich vyčíňanie nezopakovalo znovu a aby škody nerástli. Čiže riešením je zaviesť systém a správcovstvo areálov,“ priblížil hovorca Tomáš Holúbek.

Pomôcť by mohli aj kamery, tie však podľa hovorcu nie sú vhodným riešením ani z ekonomického ani z praktického hľadiska, pretože by ich mesto potrebovalo pomerne veľa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Vandalizmus na školských ihriskách v Nitre
9
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM